Șeful CNCD: „Salut şi apreciez scuzele şi poziţia corectă a domnului profesor Tismăneanu”

Sursa: INQUAM/George Călin

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) Csaba Asztalos şi-a exprimat duminică aprecierea faţă de faptul că politologul Vladimir Tismăneanu şi-a cerut scuze pentru postarea rasistă referitoare la locuitorii din Ţăndărei, transmite News.ro.

”Salut şi apreciez scuzele şi poziţia corectă a dl. profesor Tismăneanu!”, a scris duninică pe Facebook, Csaba Asztalos, la o zi după ce a anunţat că CNCD se autosesizează în legătură cu postarea rasistă a lui Tismăneanu.Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat după ce politologul Vladimir Tismăneanu a distribuit pe Facebook o postare cu caracter rasist, anunţa sâmbătă preşedintele CNCD Asztalos Csaba, care a precizat că va fi solicitată şi poziţia Universităţii Maryland din Statele Unite, unde Tismăneanu este profesor.

”După ce am petrecut ore reflectând, aş dori să-mi cer scuze pentru meme-ul rasist, nepotrivit şi, cel mai important, jignitor, pe care l-am postat ieri. Deşi nu m-am gândit profund la implicaţiile rasiste la acel moment, ar fi trebuit. Imediat ce mi-am dat seama, am şters (în câteva minute). Nu este o scuză că nu trăiesc în România, ar fi trebuit să cerecetez mai atent şi să-mi dau seama că nu a era amuzant, mai ales înainte de a distribui pe un forum public. Nu există nicio scuză. Mă voi descurca mai bine pe viitor, voi învăţa din asta. Ştiu că este posibil ca unii să nu accepte scuzele sau nu vor crede ce spun şi  e dreptul lor. Ştiu că nu există cuvinte magice pentru a repara durerea pe care am provocat-o”, a scris Tismăneanu pe Facebook.

Universitatea din Bucureşti s-a delimitat de poziţia exprimată public de profesorul Vladimir Tismăneanu şi a anunţat că va discuta situaţia acestuia, referindu-se la postarea cu caracter rasist de pe contul de Facebook al lui Tismăneanu.

Directorul editorial al Editurii Humanitas, Denisa Comănescu, cea care i-a trimis printr-un mesaj privat, lui Vladimir Tismăneanu imaginea cu mesaj rasist pe care acesta a postat-o pe Facebook şi care a determinat reacţia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, şi-a cerut scuze public şi şi-a exprimat regretul profund că nu a sesizat substratul rasist al imaginii.

Scriitorul şi cercetătorul Andrei Oişteanu afirmă că ”a-l acuza pe Vladimir Tismăneanu de rasism, extremism de dreapta, nazism şi de alte orori, este complet absurd”, referindu-se la reacţiile provocate de postarea cu caracter rasist a lui Tismăneanu. 


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here