Șeful Energoatom avertizează: Risc „foarte ridicat”, la centrala nucleară Zaporojie

Sursa: Wikipedia

Directorul companiei nucleare de stat a Ucrainei a avertizat, marți, cu privire la riscurile „foarte mari” ale bombardamentelor la centrala nucleară Zaporojie, din sudul ocupat de ruș,i și a spus că este vitală recâștigarea de către Kiev a controlului asupra instalației la timp pentru iarnă.

Șeful Energoatom, Petro Kotin, a declarat, într-un interviu Reuters, că bombardamentul rusesc de săptămâna trecută a distrus trei linii care leagă unitatea Zaporojie la rețeaua ucraineană și că Rusia dorește să conecteze instalația la rețeaua sa.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că au bombardat în ultimele zile amplasamentul vastei centrale nucleare – cea mai mare din Europa – care se află pe teritoriul controlat de Rusia.

O parte din bombardamente au aterizat în apropierea depozitelor de combustibil uzat, o zonă care are 174 de containere cu materiale foarte radioactive, a spus Kotin, avertizând asupra pericolului ca acestea să fie lovite.

„Acesta este… cel mai radioactiv material din toată centrala nucleară. Asta ar (însemna) distribuția (a acestuia) în jurul acestui loc și atunci vom avea ca un nor de radiații și atunci vremea va decide… care e direcția în care se îndreaptă norul”, a spus el.

„Riscul este foarte mare”, a afirmat acesta.

Kotin a mai arătat că Rusia a dorit să conecteze centrala la rețeaua sa, un proces dificil din punct de vedere tehnic, care necesită separarea instalației de sistemul ucrainean înainte de a putea fi conectată, treptat, la cel rusesc.

„Planul lor este să deterioreze toate liniile de la centrala nucleară Zaporojie. După aceea nu va mai fi conectată la sistemul electric ucrainean”, a spus el.

Centrala nucleară are șase reactoare și, înainte de război, producea 20-21% din necesarul de electricitate al Ucrainei. Are nevoie urgentă de renovare, a adăugat el.

„…deci pentru sezonul de iarnă trebuie urgent să-i scoatem pe acești ruși de acolo, apoi să refacem infrastructura”, a spus el.

Aproximativ 500 de militari ruși se află în prezent la instalație, cu vehicule grele, iar uzina este folosită ca bază, a spus el.

Kotin a afirmat că cea mai bună soluție ar fi ca trupele ruse să se retragă și ca fabrica să fie readusă sub controlul Ucrainei. Forțe de menținere a păcii ar putea fi trimiși să păzească unitatea, a spus el.

„Soluția finală este eliminarea soldaților și a tuturor armamentului lor de pe amplasament. Asta rezolvă complet problema siguranței la centrala electrică Zaporojie”, a spus el.

El a avertizat, totuși, că nu vor exista garanții de siguranță pentru niciun inspector de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică dacă ar ajunge la fața locului, care a fost ocupat în martie.

Acest tip de deplasare ar fi cel mai bine să fie condus de Națiunile Unite, a mai afirmat oficialul ucrainean.

Responsabil ucrainean: La centrala nucleară din Zaporojie sunt stocate 1.200 de tone de combustibil nuclear

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here