Șeful Institutului Confucius din Bratislava, e-mail amenințător la adresa unui expert: „Aveți un somn liniștit? Ar trebui să fiți foarte stresat când mergeți pe stradă”

Directorul Institutului Confucius din Bratislava, Luboslav Stora, i-a trimis e-mail amenințător expertului în probleme chineze Matej Simalcik, transmite publicația Dennik N.

„Aveți un som liniștit? Ar trebui să fiți foarte stresat când mergeți pe stradă… Pe bune, doar nu poți crede așa ceva… «mai multe corporații chineze care sunt implicate în supravegherea și reprimarea minorităților musulmane din China.» Cine este responsabil de aceste rahaturi? Vă rog să ne scoateți din gunoiul acesta!!”

Motivul pentru care directorul Institutului Confucius a apelat la o asemenea tactică de intimidare este un raport recent, în care Simalcik și colegii săi pun sub lupă rețeaua de influență chineză din mediul universitar slovac.

Potrivit raportului, deși cooperarea chino-slovacă a crescut în sectorul academic începând cu 2012, există riscuri specifice în acest parteneriat din cauza naturii regimului chinez.

„Cooperarea cu entitățile chineze suferă de un nivel scăzut de transparență”, au scris autorii în raport. „Mai puțin de jumătate din acordurile de cooperare încheiate sunt publicate în Registrul central al contractelor. În ciuda potențialelor transferuri de tehnologie de la instituții finanțate din fonduri publice, legile actuale nu impun entităților chineze (în special corporațiilor) să-și dezvăluie proprietarii efectivi.”

Raportul subliniază, de asemenea, transparența redusă în privința fluxului financiar dintre institutele Confucius și entitățile slovace. În plus, interacțiunile academice cu instituțiile chineze care au legături cu Armata Populară de Eliberare și corporațiile chineze prezintă, de asemenea, riscuri potențiale pentru interesele entităților slovace.

După ce a primit e-mailul, Simalcik a spus că i-a cerut politicos lui Stora să prezinte scuze pentru „comentariile nejustificate”. „Am scris, de asemenea, că, dacă vrea să critice cercetările noastre, poate face acest lucru în conformitate cu etica academică”, a explicat analistul. „Am spus că nu vom sta cu mâna-n sân în fața unor astfel de amenințări.”

Stora i-a replicat într-un alt e-mail: „Ai răbdare, Fratele cel Mare te urmărește”.

După ce Simalcik a dezvăluit amenințările presei slovace, Stora a spus că nu a „auzit niciodată” că tehnologiile de recunoaștere facială sunt utilizate pe scară largă în Xinjiang, într-un val de teroare împotriva minorității uigure, sau în alte provincii din China. Acesta a adăugat că a interpretat studiul CEIAS drept „o glumă” și că a folosit o „modalitate glumeață” pentru a răspunde acelor afirmații.

Între timp, Stora a fost demis de la conducerea Institutului Confucius.

Luboslav Stora a devenit director al Institutului Confucius din Bratislava anul trecut, după ce ocupase anterior fotoliul de șef al sucursalei din Slovacia a companiei chineze ZTE, un gigant tehnologic care se va ocupa de implementare 5G în infrastructura slovacă de telecomunicații.

De altfel, Slovacia este și terenul de testare a conceptului chinez de „oraș sigur”, care implică folosirea tehnologiei de recunoaștere facială dezvoltată de China.

În ceea ce privește Institutele Confucius, acestea au fost desemnate de SUA drept instrumente de propagandă ale Beijingului.

În țara noastră, cooperarea academică româno-chineză se realizează prin patru Institute Confucius deschise la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Universitatea București, Universitatea Transilvania din Brașov și Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here