Şeful interimar al Reprezentanţei CE în România: Am fi dorit să nu asistăm la o întoarcere din drum

Cristian Buchiu, şef interimar al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, a declarat, marţi, după ce Comisia Europeană a publicat raportul MCV (Mecanismul de cooperare şi de verificare), că CE este încrezătoare că autorităţile române vor da un nou impuls în ceea ce priveşte atingerea obiectivelor Mecanismului de cooperare şi verificare.

Comisia Europeană a anunţat marţi că menţine MCV în cazul României, după ce a constatat o involuţie faţă de progresele din anii precedenţi şi că nu au fost puse în aplicare recomandările suplimentare formulate în noiembrie 2018, care erau în deplină concordanţă cu poziţiile exprimate de celelalte instituţii în această privinţă.

„Pe scurt, mesajul Comisiei: este necesar ca instituţiile cheie din România să demonstreze un angajament colectiv şi ferm în ceea ce priveşte independenţa justiţiei în România şi păstrarea echilibrului în sistemul judiciar”, a declarat Buchiu. „Suntem într-o cursă lungă. Am fi dorit să nu asistăm la o întoarcere din drum, însă rămânem încrezători că autorităţile române vor da un nou impuls în ceea ce priveşte atingerea obiectivelor MCV. Salutăm eforturile întreprinse de autorităţile române începând cu iunie 2019, însă considerăm că ele trebuie dublate de măsuri concrete legislative şi administrative”.

Abordarea legislativă este considerată esenţială, iar la nivel administrativ, Buchiu a amintit că CE pune la dispoziţia României 125 de milioane de euro pentru proiecte destinate reformei sistemului judiciar.

Raportul va fi transmis Consiliului UE şi Parlamentului European şi va monitoriza „cu atenţie” situaţia sistemului judiciar din România.

Mecanismul de cooperare şi de verificare (MCV) a fost instituit în 2007, în momentul aderării României la Uniunea Europeană, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze eforturile României de a-şi reforma sistemul judiciar şi de a intensifica lupta împotriva corupţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here