Şeful PNL Iaşi, Alexandru Muraru, a sesizat Poliţia şi Parchetul în cazul demolării Hanului Trei Sarmale, unul din cele mai emblematice repere istorice ale Iaşiului

Inquam Photos / Liviu Chirica

Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, susţine că a primit cu indignare vestea demolării Hanului Trei Sarmale din Iaşi şi a anunţat că a sesizat Poliţia şi Parchetul în acest caz. Totodată, el cere Primăriei să facă ordine în cadrul Departamentului de urbanism al municipalităţii, notează News.ro.

„Am sesizat oficial Poliţia si Parchetul pentru demolarea ilegală şi barbară a imobilului simbol a istoriei Iaşului – Hanul Trei Sarmale. Ca ieşean şi ca fost director al Institutului Naţional al Patrimoniului, am primit cu indignare vestea demolării Hanului Trei Sarmale, clădire cu puternică încărcătură simbolistică pentru istoria culturală a Iaşului. Chiar dacă această construcţie nu a fost clasificată în categoria monumentelor istorice, aceasta a fost mereu parte a tezaurului arhitectural şi contribuit la identitatea patrimonială a Iaşului”, se arată într-un comunicat transmis de liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru.

El consideră că „intrarea abuzivă şi neautorizată cu buldozerul peste unul din cele mai emblematice repere istorice ale Iaşului trebuie supusă rigorilor legii” şi cere autorităţilor să elucideze cât mai repede circumstanţele în care s-a produs „actul de distrugere iremediabilă” a Hanului Trei Sarmale.

„Luând în considerare faptul că proprietarul nu avea autorizaţie de demolare, iar prin actele emise de autorităţile locale acesta era răspunzător pentru efectuarea lucrărilor de reparaţii capitale, reabilitare, extindere şi refuncţionalizare, se întrunesc elemente de suspiciune pentru încălcarea legii”, susţine deputatul liberal Alexandru Muraru.

 

Totodată, Muraru consideră că Primăria Municipiului Iaşi trebuie să facă ordine în cadrul Departamentului de urbanism, astfel încât acest serviciu să iasă din pasivitate şi să pună de urgenţă toate documentele de interes la dispoziţia publicului şi a organelor de anchetă pentru a face claritate în acest caz.

Tot miercuri, prefectul judeţului Iaşi, Bogdan Cojocaru, a cerut instituţiilor deconcentrate din Iaşi să verifice legalitatea demolării Hanului Trei Sarmale din municipiu, el precizând că haosul din zona de urbanism a Iaşiului trebuie să înceteze.

Hanul Trei Sarmale din Iaşi, unul din cele mai cunoscute hanuri din zona Moldovei, frecventat de-a lungul timpului de Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Păstorel Teodoreanu, a fost demolat de proprietarul actual al clădirii, fără a exista vreo autorizaţie în acest sens din partea primăriei.

Clădirea în care funcţiona Hanul Trei Sarmale, situată în zona Bucium din municipiul Iaşi, a fost demolată marţi seară cu un buldozer, edilul Mihai Chirica afirmând că nu a fost emisă vreo autorizaţie de demolare din partea Primăriei.

Imagini surprinse în timpul demolării clădirii au apărut pe reţelele sociale, stârnind critici vehemente din partea ieşenilor. Oamenii au comentat că este vorba despre o clădire emblematică a Iaşiului şi că ar fi trebuit refăcută, nu demolată.

Primarul Iaşiului Mihai Chirica a afirmat miercuri, într-o conferinţă de presă, că Hanul Trei Sarmale nu era o colibă, ci o construcţe emblematică pentru Iaşi şi că această clădire nu trebuia demolată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here