Șeful Transgaz acuză Bulgaria că întârzie intenționat construcția gazoductului dintre Grecia și România

Ion Sterian, directorul general al Transgaz, a dat de înţeles, în cadrul unei conferinţe online, că Bulgaria ar întârzia în mod intenţionat construcţia gazoductului care face legătura dintre Grecia şi România, potrivit Economica.net.

Sterian a spus că, de ani de zile, partea bulgară trenează în derularea proiectului interconectorului Grecia-Bulgaria (IGB) care, odată realizat, ar fi permis accesul României şi, apoi şi al Ungariei (prin gazoductul BRUA, recent finalizat) la noi surse de gaze, sugerând că, de fapt, vecinii bulgari nu ar vrea să renunţe la gazele ruseşti, care nu mai vin prin gazoductul transbalcanic, prin Ucraina şi Dobrogea noastră, ci prin recentul gazoduct Turk Stream, pe sub Marea Neagră.

„IGB, un gazoduct de 182 km cu o valoare de circa 220 de milioane de euro, prins în programul de Proiecte de Interes Comun al Comisiei Europene, şi finanţat, nu a fost finalizat nici până acum, de 10-12 ani. (…) Nu s-a întâmplat nimic, n-au răspuns la nicio adresă omologii noştri bulgari”, a spus Sterian.

Bulgaria a anunţat că urgentează construcţia gazoductului Stara Zagora (Bulgaria) – Komotini (Grecia), cu o lungime totală de 182 de km, prin care vor fi importate iniţial gaze azere, cea mai mare parte din această conductă, de 150 de kilometri, urmând să fie construită pe teritoriul bulgăresc.

Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat luni că lucrările la interconectorul Bulgaria – Grecia vor fi în curând finalizate, astfel încât Bulgaria să primească gaze azere chiar de la 1 ianuarie 2021.   

Construcţia a fost inaugurată în luna mai 2019. Experţii însă nu cred că este posibilă încheierea lucrărilor în termenul menţionat de Borisov pentru că în decurs de 5 săptămâni mai trebuie sudate peste 100 de km de tuburi, iar principalul constructor, compania elenă Avax, a cerut amânarea termenului final până în iunie anul viitor.   

La proiect lucrează sudori bulgari şi albanezi. Punerea în funcţiune ce urma să aibă loc în septembrie a fost amânată din cauza pandemiei de Covid-19, nefiind începută nici măcar traversarea lacului de acumulare Studen Kladeneţ – cea mai dificilă parte a proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here