Senat | Iulia Scântei, numită judecător la Curtea Constituţională

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Plenul Senatului a numit-o marţi, prin vot secret cu buletine, pe Iulia Scântei ca judecător la Curtea Constituţională a României, transmite Agerpres.ro.

Iulia Scântei o va înlocui pe Mona Pivniceru, al cărei mandat la CCR se încheie în luna iunie.

În favoarea Iuliei Scântei au fost exprimate 76 de voturi ‘pentru’ şi 34 de voturi ‘împotrivă’.

Ceilalţi candidaţi au obţinut: Peter Eckstein-Kovacs – 22 de voturi ‘pentru’ şi 88 de voturi ‘împotrivă’, iar Radu Ghidău – 12 voturi ‘pentru’ şi 98 de voturi ‘împotrivă’.

Iulia Scântei este numită pentru un mandat de 9 ani, care va începe pe 11 iunie.

Comisia juridică a acordat săptămâna trecută, în urma audierii, aviz favorabil pentru Iulia Scântei, preşedintele Comisiei juridice din Senat, propusă de PNL; Peter Eckstein-Kovacs, fost senator UDMR – propus de USR şi Radu Ghidău, fost deputat PNŢCD – propus de AUR.

Numirea noului judecător la CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului magistratului predecesor.

Curtea Constituţională este compusă din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de preşedintele României. Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.

Investigație BIRN | Serbia, locul în care extremismul american de dreapta face joncțiunea cu Balcanii. Cazul Rundo

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here