Investigație BIRN | Serbia, locul în care extremismul american de dreapta face joncțiunea cu Balcanii. Cazul Rundo

Deși a fost expulzat oficial din Serbia în februarie 2021, extremistul de dreapta american Robert Rundo a reușit să creeze legături cu o serie de persoane și organizații active care au aceleași concepții, în Serbia, Kosovo și Bosnia și Herțegovina, informează Balkan Insight.

<< S-a întâmplat la o săptămână după Anul Nou ortodox în ianuarie 2021 și un grup de copii sârbi din Kosovo deschidea cadouri.

Într-o fotografie postată pe Facebook, fețele celor care au adus cadourile erau neclare, dar steagurile organizațiilor pe care le reprezentau nu. Unul dintre ele prezenta numele de marcă Will2Rise, parte a unei organizații condusă de un extremist de dreapta notoriu american numit Robert Rundo.

Câteva săptămâni mai târziu, rapoartele presei din Serbia spuneau că Rundo a fost deportat în Bosnia și Herțegovina vecină.

Totuși, cu un an înainte și cu un an de atunci, Rundo a colaborat cu o serie de grupuri de extremă-dreapta care întreprind activități „umanitare”, cum ar fi livrarea de cadouri copiilor sârbi din fosta provincie majoritară albaneză a Serbiei, în timp ce vizează migranții și refugiații pentru intimidare și abuz și exprimarea sentimentelor anti-romi și antisemite.

Activitățile sale ridică întrebări serioase cu privire la răspunsul autorităților din Serbia și Bosnia, care nu au răspuns la întrebările despre locul unde se află Rundo.

Rundo a declarat pentru BIRN că era dispus să fie intervievat în februarie anul acesta în capitala bosniei, Saraievo, dar nu a apărut, spunând că i-a fost interzis să intre în țară. Bellingcat a raportat în decembrie că s-a întors la Belgrad.

Marko Milosavljevic, de la Inițiativa Tineretului pentru Drepturile Omului Serbia, YIHR, care monitorizează activitățile organizațiilor de dreapta, a spus că nu a fost nicio surpriză.

„În unele privințe, pe lângă faptul că este o casă sigură pentru criminalii de război, Serbia este și o casă sigură pentru huligani”, a declarat pentru BIRN.

„[Rundo] fiind prezent aici, s-a stabilit o legătură internațională între acele grupuri din Serbia și alte grupuri rasiste din Europa.”

Kosovo ca îndemn pentru extremă dreapta

Cadourile au fost trimise copiilor sârbi din Kosovo de către o organizație numită Junak Fondacija, sau Fundația Eroilor, care a postat fotografii pe rețelele de socializare cu bomboane, haine și jucării împachetate în hârtie roșie la un stand din cartierul Banovo Brdo din Belgrad.

Pe cadouri erau lipite abțibilduri cu simboluri ale a cel puțin șase organizații. Pe unul scria „Identity-Style-Revolt”, cu un link către Will2Rise al lui Rundo.

Rundo este considerat fondatorul Mișcării US Rise Above, R.A.M., un grup brutal de supremație albă care a dat naștere așa-numitelor Cluburi Active în SUA, cluburi ai căror membri, conform Ligii Anti-Defaimare, ADL, cred că luptă împotriva unei „lumi moderne” coruptă de „influența culturală distructivă” a liberalilor, evreilor, musulmanilor și migranților non-albi.

„Deși se consideră parte din dreapta alternativă, apartenența R.A.M. are rădăcini adânci în mișcarea rasistă skinhead din California și include persoane care s-au confruntat cu acuzații penale grave”, spune ADL despre grupul R.A.M..

Potrivit cercetărilor, membrii R.A.M. au călătorit în Germania, Ucraina și Italia pentru a marca ziua de naștere a lui Adolf Hitler și a întări legăturile cu grupurile de extremă dreaptă din Europa.

Kosovo a devenit un studiu de caz pentru adepții teoriei Marii Înlocuirii Mari din zona dreptei alternative, care susține că musulmanii încearcă să-i înlocuiască pe creștinii albi; conform acestei narațiuni, în principal albanezii musulmani au ocupat Kosovo, loc considerat de mulți sârbi leagănul națiunii și al credinței lor ortodoxe, din Serbia.

Colectarea ajutoarelor pentru sârbii care rămân în Kosovo a devenit un instrument popular de PR pentru organizațiile de extremă dreapta. Rundo s-a alăturat și el; în ianuarie, el a postat un colaj de fotografii într-un grup Telegram în care împărtășește adesea conținut cu copii sârbi zâmbitori din Kosovo și cadouri purtând sigla organizației „uniți pentru salvarea Kosovo și Metohija”.

„Grupul nostru împreună cu alte câteva organizații naționaliste și de caritate au vizitat Kosovo și Metohija”, a scris Rundo alături de fotografii, postate la un grup Telegram numit „Active Club”, o referire la cluburile de luptă generate de R.A.M.

Șeful Junak Fondacija, Dragan Grmusa, a declarat pentru BIRN că organizația lui Rundo a donat bani și cadouri, dar că Rundo însuși nu călătorit spre Kosovo pentru a livra cadourile.

Grmusa a negat că ar face parte dintr-o rețea de extremă-dreaptă din Serbia, în ciuda faptului că el și alți membri ai lui Junak au participat la evenimente alături de organizații de extremă-dreapta notorii, cum ar fi Leviathan și Mișcarea Cetnikilor Sârbi.

El a vorbit în orașul Odzaci, din nord-vestul Serbiei, unde Junak Fondacija a fost responsabilă pentru realizarea picturilor murale ale personalităților religioase ortodoxe, precum și a lui Albert Andijev, un rus care a luptat de partea Serbiei în războiul din Kosovo din 1998-99, când forțele sârbe au expulzat aproape un milion de albanezi kosovari în timpul unei campanii brutale de contra-insurgență.

Grmusa a spus că au plănuit, de asemenea, o pictură murală care îl înfățișează pe șeful militar sârb bosniac în timpul războiului, Ratko Mladic, care ispășește o sentință de închisoare pe viață pentru genocid și alte crime de război în timpul războiului bosniac din 1992-95. Grmusa a folosit rețelele de socializare pentru a nega că genocidul ar fi avut loc în fosta zonă sigură a Națiunilor Unite din Srebrenica, unde forțele aflate sub comanda lui Mladic au ucis aproximativ 8.000 de bărbați și băieți musulmani într-un masacru pe care tribunalul ONU pentru fosta Iugoslavie l-a declarat că constituind genocid.

„Sunt de părere că nu a avut loc niciun genocid în Srebrenica”, a spus Grmusa pentru BIRN.

Declarații similare au fost făcute pe un canal Telegram folosit de Rundo și asociații săi; în iunie 2021, cu o zi înainte ca un tribunal ONU să confirme condamnarea sa, grupul l-a lăudat pe Mladic pentru că a condus sârbii bosniaci „împotriva forțelor rebele jihadiste din Bosnia”.

Rundo exploatând sentimentul ultranaționalist sârb

Rundo și-a confirmat pentru prima dată prezența la Belgrad în februarie 2020, într-un blog care saluta „trezirea spiritului sârbesc” la mitingurile din oraș în care îndemna la boicotarea alegerilor parlamentare din acel an.

Scriind despre întâlnirea cu membri ai unui grup naționalist numit „Kormilo”, care înseamnă Cârmă, Rundo a spus că i s-a oferit „istoria necenzurată a Serbiei și i s-a spus despre renașterea sentimentului cetnik”, referindu-se la mișcarea naționalistă cetnic sârbă din cel de-al Doilea Război Mondial.

„Evenimentele care au loc în Serbia sunt inedite, dar este ușor de văzut cum aceasta poate fi o flacără care reaprinde sentimentul naționalist mândru în tineretul sârb, așa cum am văzut în acea noapte”, a scris Rundo.

Adrian Shtuni, un specialist în politică externă și securitate din Washington, a spus că Rundo se consideră liderul unei mișcări care nu se limitează la o singură națiune.

Rundo știe să „folosească sentimentele ultranaționaliste sârbe și să lege ideologia rasistă cu ultranaționalismul etnic”, a spus Shtuni pentru BIRN.

El a spus că „nu a fost surprinzător” faptul că Rundo avea să  își facă legături cu oameni cu gândire similară din Serbia, ca un mediu primitor pentru credințele sale și un loc bun pentru a rămâne discret.

„Rundo s-ar putea confrunta în continuare cu acuzații federale grave de revolte și pedepse cu închisoarea în Statele Unite”, a spus Shtuni, referindu-se la atacurile violente comise de membrii RAM în timpul mitingurilor din California în 2017. „Între timp, baza sa de colaboratori și susținători din Serbia îi permite operațiunile.”

Cazul împotriva lui Rundo a fost inițial respins de un judecător din California în 2019, iar Rundo s-a îndreptat spre Europa. Dar procurorii nu au renunțat încă să-l judece.

În februarie 2020, Rundo a apărut în Budapesta, unde a participat la evenimentele Zilei de Onoare în care grupurile de extremă-dreapta și neonaziste aduc un omagiu forțelor naziste care au izbucnit din Budapesta încercuită de Rusia la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Potrivit ADL, aici Rundo a fost prezentat grupului sârbesc Kormilo.

Kormilo a negat prezența. „Din acest motiv nu am întâlnit pe nimeni acolo, nici măcar pe Robert”, a spus grupul pentru BIRN.

Membrii Kormilo au participat, totuși, la cel puțin două evenimente la care a fost prezent și Rundo. Unul dintre acestea a fost un eveniment umanitar organizat de Junak Fondacija în iulie 2020 în satul Bogojevo din municipiul Odzaci din nord-vestul Serbiei.

Grmusa, de la Junak Fondacija, a spus că l-a întâlnit pe Rundo, dar nu au vorbit prea mult. Pe un banner de la eveniment scria „Free R.A.M. – Libertate pentru toți naționaliștii”.

„Un banner care susținea organizația sa a fost afișat în acel moment, așa că l-am întrebat pe un prieten de-al lui cine este. Mi-a explicat cine este și ce înseamnă. Atât”, a spus Grmusa. „Ce altceva aș fi putut spune decât OK. Asta este”.

Shtuni a spus că Rundo folosea sentimentul ultra-naționalist în rândul sârbilor.

„De exemplu, într-un miting organizat de grupuri ultranaționaliste locale, el a fost văzut folosind salutul sârbesc «cu trei degete» alături de protestatari care arătau simbolurile controversatei supremații albe și ale grupurilor de extremă dreaptă”, a spus Shtuni.

În schimburile de e-mail cu BIRN la începutul acestui an, Rundo a spus că se află în Bulgaria; era în timpul Marșului Lukov, o procesiune cu torțe la Sofia în onoarea unui general bulgar din cel de-al Doilea Război Mondial care a condus Uniunea Legiunilor Naționale Bulgare, aliniată cu naziști. Rundo a participat la eveniment în 2020.

BIRN nu a putut confirma în mod independent prezența lui Rundo în Bulgaria; nu a ajuns la Saraievo pentru întâlnirea convenită cu BIRN din februarie, spunând mai târziu că i s-a refuzat intrarea în Bosnia. Poliția de frontieră bosniacă, invocând protecția datelor cu caracter personal, a refuzat să confirme dacă i-a refuzat într-adevăr intrarea, spre deosebire de anul trecut, când a confirmat că intrase în Bosnia.

Pe când se afla în estul Bosniei, în entitatea Republica Srpska populată în principal de sârbi, Rundo a fost vizitat de un prieten care spune că este un fost marin american și are un cont de Twitter sub porecla de Luke. BIRN nu a putut confirma identitatea acestui prieten.

„Am fost dat afară din armată pentru că am fost asociat cu Rundo”, a scris Luke pe Twitter pe 11 decembrie anul trecut, spunând că FBI l-a abordat acasă și că i s-a interzis să călătorească în Spațiul Schengen al Europei.

Infanteria Marină SUA a refuzat să comenteze această poveste; FBI nu a răspuns la întrebările puse de BIRN.

Descriindu-se ca fiind un credincios ortodox, Luke a declarat pentru BIRN că a fost într-un „pelerinaj religios” când l-a vizitat pe Rundo în Republica Srpska, acea entitate predominant sârbă din Bosnia. De asemenea, a călătorit în Croația, Serbia, Muntenegru și Albania. Deși Croația se află în UE, nu face încă parte din Spațiul Schengen.

Luke a spus că a fost dat afară din Infanteria Marină pentru că scrierile sale puneau sub semnul întrebării neoliberalismul.

„Rețineți faptul că nu am antecedente penale, nu am avut probleme disciplinare la școală, nici măcar o amendă de parcare nu am avut. M-am descurcat foarte bine în Marină, m-au dat afară din motive cu adevărat politice”, a spus el. Luke a scris anterior pe Twitter că a fost dat afară din cauza legăturilor sale cu extrema dreaptă.

Luke a vizitat și Belgradul, participând la un miting organizat de la People’s Patrol, o organizație de extremă dreaptă care a luat naștere ca un grup de justiție care viza migranții și refugiații care călătoreau prin Serbia în drum spre Europa de Vest, dar mai târziu a preluat cauza anti-vaccinări în timpul pandemiei COVID-19.

O fotografie cu Luke vorbind cu Damnjan Knezevic de la People’s Patrol a fost publicată de o platformă numită Pagina Media2Rise cu descrierea „M2R la demonstrație, Belgrad, Serbia”.

Media2Rise este o platformă de media creată și gestionată de Rundo și membrii R.A.M.. Ei spun că proiectul oferă o voce celor cenzurati. A postat conținut despre protestele de extremă dreaptă din SUA și Polonia.

Luke, care este etichetat ca membru al echipei lui Rundo în fotografii, a vizitat Klub 451, un bar de extremă dreapta din Belgrad, în timpul călătoriei sale în Serbia. O descriere foto spunea că s-a întâlnit cu „naționaliștii Serbiei” la club.

„Sprijin din partea Serbiei”

Rundo nu vinde doar elemente de extremă dreapta; are și propria sa marcă de îmbrăcăminte. O fotografie pe care a postat-o ​​cu propria persoană purtând un nou articol de îmbrăcăminte a determinat Bellingcat să scrie că se întorsese la Belgrad, pe baza graffiti-urilor vizibile pe fundalul fotografiei. Bellingcat a găsit locul în care a fost făcută fotografia și a auzit un bărbat vorbind în engleză cu accent american pe un balcon din apropiere. Rundo a negat că era el, spunând că fotografia este veche.

„«Dovezile fotografice» care au demonstrat că mă aflu în Serbia erau fotografii vechi cu niște hanorace vechi pe care nu am apucat să le urc pentru că nu aveam computerul de când am fost dat afară”, a scris Rundo pentru BIRN.

El a promovat, de asemenea, marca de îmbrăcăminte Serbon Shop de dreapta sârbă, aparând într-un videoclip realizat de rapper-ul și așa-numitul „ambasador” Serbon Shop, Sved.

Rundo și Sved au participat împreună la o adunare naționalistă în orașul nordic Novi Sad, a cărei fotografie Rundo a publicat-o pe site-ul Media2Rise. Rundo a scris despre valoarea „trezirii legăturilor rasiale dintre rude”, a împărtășirii activităților de fitness, a „transpirației și a sângerării împreună”.

Sved are un tatuaj pe cot cu un soare negru, asemănător cu cel purtat de Rundo. Este un simbol popular printre neo-naziști și supremațiștii albi.

Reticent să discute despre colaborarea sa cu Serbon Shop, Rundo a declarat pentru BIRN că nu a făcut nimic greșit în Serbia. Uniunea Tineretului Comunist din Iugoslavia nu este de acord, acuzându-l pe Rundo în 2020 că a participat la profanarea unui mormânt a unor eroi naționali la cetatea Kalemegdan din Belgrad și că a postat fotografii ca dovadă a acestui fapt.

BIRN nu a putut să coroboreze în mod independent acuzațiile, iar Rundo a spus că nu era el în fotografii.

„Cred că în fotografie se vede un tatuaj pe mâna tipului pe care eu nu îl am”, a spus el.

Judecând după conținutul canalelor Telegram, Rundo se bucură de sprijinul mai multor organizații de dreapta din Serbia.

O fotografie, care a apărut în grupurile Telegram de mai multe ori, arată o sală de fitness cu un prosop atârnat pe une perete care poartă inscripția „Kosovo este Serbia – Cipru este grecesc”. Pe spate este scris „Active Club”. Fotografia poate fi văzută și pe pagina Serbon Shop.

Rundo a spus pentru BIRN că nu este conștient de existența vreunui Club Activ în Serbia; cu toate acestea, la sfârșitul anului trecut, jurnaliștii BIRN au văzut o emblemă a Active Club și cuvintele „Sprijin din Serbia” scrise pe un perete din cartierul Petlovo Brdo din Belgrad.»

Shtuni a spus că Rundo încearcă să creeze o rețea internațională de dreapta, spunând lui BIRN: „Prezența lui Rundo în Serbia adaugă o nouă dimensiune de conectivitate între un număr deja tot mai mare de organizații locale ultranaționaliste și de extremă dreapta și o scenă mai largă a supremației albe la nivel internațional”. >>

Cancer în vremea războiului. Cum trec oncologii și bolnavii ucraineni prin acest front nevăzut din Ucraina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here