Shahab-3, racheta iraniană capabilă să lovească România. Cum funcționează scutul de la Deveselu în cazul unui atac

Escaladarea situației din Orientul Mijlociu după uciderea comandantului Forței Quds a Gardienilor Revoluției islamice iraniene, Qassem Soleimani, readuce în discuție importanța scutului antirachetă de la Deveselu.

La capitolul balistică, Iranul deține rachete cu rază scurtă și medie de acțiune. După unele calcule, regimul de la Teheran s-ar afla în posesia celui mai mare astfel de arsenal din Orientul Mijlociu, construit cu tehnologie cumpărată din Coreea de Nord și China.

Iranienii dețin și mai multe rachete suficient de puternice pentru a atinge ținte din Europa. Una dintre acestea este Shahab-3, construită după modelul tehnologic al rachetei balistice nord-coreene cu rază medie de acțiune Nodong-1.

Shahab-3 are o rază de acțiune de 2.000 de kilometri și poate lovi ținte din Israel, Egipt, România, Bulgaria și Grecia.

Rachetele balistice aflate în posesia Iranului. Sursă: Brookings.edu

În eventualitatea unui atac asupra României, care ar fi rolul scutului antirachetă de la Deveselu?

SM-3 B1 este numele rachetei de interceptare integrată în scutul de la Deveselu, care este 100% funcțional. Baza are un arsenal de 24 de rachete, dintre care 12 vor trece în 2020 printr-un upgrade. Adică, vor deveni SM-3 IIA.

Racheta este declanșată de la centrul de comandă, inima sistemului Aegis Ashore, și, în baza datelor furnizate de radare, proiectilul pornește în interceptarea țintei balistice, distrugând-o cât este încă în aer. 

SM-3 B1 nu este dotată cu focoasă, nu are capacitate ofensivă, ci este proiectată pentru „contact kinetic”, „skin on skin”.

Citiți mai multe informații despre Baza Militară 99 Deveselu în reportajul de mai jos:

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here