Sursa foto: Facebook

Criteriile care corelează acordarea fondurilor europene cu independența Justiției și cu funcționarea statului de drept din țările membre UE vor fi finalizate și transpuse în lege în acest an, astfel încât de la 1 ianuarie 2021 acordarea fondurilor europene va fi condiționată de independența Justiției, a declarat vineri raportorul Parlamentului European pentru finanțarea Pactului Ecologic European, Siegfried Mureșan, informează ziare.com.

Decizia pentru activarea mecanismului și pentru suspendarea sau chiar tăierea unor fonduri europene nu poate fi politică, ea trebuie să fie automată, pe baza unor criterii obiective ce țîn de funcționarea Justiției. (Criteriile vor fi gata, n.r.) înainte de 1 ianuarie 2021, obiectivul este că la momentul la care noul buget multianual intră în vigoare, la 1 ianuarie 2021, aceste criterii să existe, să fie adoptate, să fie litera de lege și să fie condiționate de acordarea tuturor fondurilor europene de la 1 ianuarie 2021„, a declarat Siegfried Mureșan.

Raportorul european a afirmat că începând din 2021 Guvernele care afectează funcționarea statului de drept vor riscă penalități la absorbția de fonduri europene.

Responsabilitatea mea ca om politic este să mă asigur că Justiția funcționează independent, că nu există presiune asupra Justiției. Ce este esențial, și va fi important și pentru absorbția de fonduri europene în viitor, este independența Justiției, buna funcționare a Justiției și respectarea statului de drept în România, fiindcă va exista o corelare a fondurilor europene cu statul de drept în România în următorii 7 ani de zile, adică Guverne care au în vedere afectarea statului de drept vor riscă penalități la absorbția de fonduri europene”, a precizat Siegfried Mureșan.

Raportorul Parlamentului European a explicat că mecanismul european de semnalare a încălcării independenței Justiției din statele membre trebuie să fie apolitic.

Modalitatea tehnică de implementare a acestui mecanism este încă în curs de negociere, dar există o majoritate clară pentru acest mecanism. Ce este important pentru credibilitatea noastră la nivel european, și asta are un impact și asupra absorbției de fonduri europene, este că Justiția în ansamblu să funcționeze, să-și îndeplinească misiunea și să fie credibilă.

Ordonanța 13 a fost un act legislativ intempestiv care în mod evident a pus în pericol echilibrul puterilor în stat, a servit clasa politică și a afectat caracterul independent și echilibrat al Justiției. Indicatorii vor fi extrem de preciși, iar mecanismul trebuie să fie unul apolitic și automat„, a afirmat Siegfried Mureșan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here