Simulare: Invazia chineză în Taiwan ar eșua cu costuri uriașe pentru armatele americană, chineză și taiwaneză

O invazie chineză a Taiwanului în 2026 s-ar solda cu mii de victime în rândul forţelor chineze, americane, taiwaneze şi japoneze şi ar fi puţin probabil să se soldeze cu o victorie a Beijingului, potrivit unui important grup de reflecţie independent din Washington, care a efectuat simulări de jocuri de război ale unui posibil conflict care îi preocupă pe liderii militari şi politici din Asia şi Washington, relatează CNN, potrivit News.ro.

Un război pentru Taiwan ar putea lăsa o armată americană victorioasă într-o stare la fel de infirmă ca şi forţele chineze pe care le-a învins. La finalul conflictului, cel puţin două portavioane americane ar zăcea pe fundul Pacificului, iar marina modernă a Chinei, care este cea mai mare din lume, ar fi în „dezastru”.

Acestea se numără printre concluziile Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS), făcute după ce a efectuat ceea ce susţine că este una dintre cele mai ample simulări de jocuri de război realizate vreodată cu privire la un posibil conflict asupra Taiwanului, insula de 24 de milioane de locuitori, guvernată democratic, pe care Partidul Comunist Chinez o revendică ca parte a teritoriului său suveran, deşi nu a controlat-o niciodată.

Liderul chinez Xi Jinping a refuzat să excludă utilizarea forţei militare pentru a aduce insula sub controlul Beijingului.

CNN a analizat o copie în avans a raportului – intitulat „Prima bătălie a următorului război” – cu privire la cele două duzini de scenarii de război realizate de CSIS, care a declarat că proiectul a fost necesar deoarece simulările de război anterioare, guvernamentale şi private, au fost prea restrânse sau prea opace pentru a oferi publicului şi factorilor de decizie o imagine reală a modului în care ar putea avea loc conflictul din strâmtoarea Taiwan. „Nu există niciun joc de război neclasificat care să analizeze conflictul dintre SUA şi China”, a declarat Mark Cancian, unul dintre cei trei lideri ai proiectului şi consilier senior la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale. „Dintre jocurile care sunt neclasificate, de obicei sunt făcute doar o dată sau de două ori”.

CSIS a rulat acest joc de război de 24 de ori pentru a răspunde la două întrebări fundamentale: ar reuşi invazia şi cu ce costuri? Răspunsurile probabile la aceste două întrebări sunt „nu” şi „enorm”, se arată în raportul CSIS. „Statele Unite şi Japonia pierd zeci de nave, sute de avioane şi mii de membri ai serviciilor.

Astfel de pierderi ar afecta poziţia globală a SUA timp de mulţi ani”, se arată în raport. În cele mai multe scenarii, Marina americană a pierdut două portavioane şi 10 până la 20 de nave mari de luptă de suprafaţă. Aproximativ 3.200 de soldaţi americani ar fi fost ucişi în trei săptămâni de luptă, aproape jumătate din ceea ce au pierdut SUA în două decenii de luptă în Irak şi Afganistan. „China are şi ea mult de suferit. Marina sa navală este distrusă, nucleul forţelor sale amfibii este distrus, iar zeci de mii de soldaţi sunt prizonieri de război”, se arată în raport.

Raportul a estimat că China va suferi aproximativ 10.000 de soldaţi ucişi şi va pierde 155 de avioane de luptă şi 138 de nave importante.

China efectuează noi exerciţii de luptă în jurul Taiwanului, axate pe atacuri terestre şi asalturi maritime

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here