SINTEZĂ | Ultimele vești din Rusia

Sursa: Pixabay
  • De la învestirea președintelui Sadîr Japarov în 2021, confruntările deschise între Bișkek și Moscova au fost extrem de rare. De fapt, Kârgâzstanul a oglindit adesea calea fostului său conducător colonial, adoptând multe dintre practicile sale autoritare (cum ar fi legea „agenților străini” recent promulgată). Dar, în iulie 2023, Japarov s-a aflat într-o dispută publică cu nimeni altul decât ministrul rus de externe Serghei Lavrov, scrie Meduza. (AICI)

  • La sfârșitul lunii aprilie, guvernul rus a prelungit un decret care obligă exportatorii să-și schimbe în ruble cea mai mare parte a câștigurilor obținute în valută. Oficial, aceste măsuri vizează „menținerea stabilității cursului de schimb”. Cu toate acestea, în ciuda eforturilor, prognozele pentru rublă prezintă un tablou sumbru. Deși moneda s-a stabilizat într-o oarecare măsură în jurul valorii de 90 de ruble pentru un dolar, chiar și Ministerul rus al Dezvoltării Economice anticipează o posibilă slăbire până la 100 de ruble pentru un dolar până în anul următor. Meduza explică ce face Rusia pentru a combate devalorizarea rublei și ce cred economiștii despre eficacitatea acestor măsuri. (AICI)

  • Pe site-ul Ministerului rus al Apărării nu mai apare pagina recent arestatului adjunct Timur Ivanov. Odată o figură proeminentă în peisajul social al Moscovei, numele lui Ivanov lipsește acum în mod evident din conversațiile dintre colegi și foști asociați. Sursele The Insider  sugerează că Ivanov nu și-a ascuns stilul de viață ostentativ din cauza – aparent falsă – a credinței că atât ministrul Apărării, Serghei Șoigu, cât și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, ar fi venit în apărarea sa, dacă ar fi fost necesar. (AICI)

  • Capturarea de către Rusia a orașului Avdiivka și avansul ulterior lent al armatei sale, în această primăvară, au venit cu prețul a mii de decese în rândul propriilor soldați, iar asta fără a menționa pierderile ucrainene. Începând cu vara anului 2022, comandanții ruși și-au trimis în mod repetat soldații în asalturi sinucigașe, folosindu-i practic drept carne de tun. Lipsiți de sprijin adecvat, de motivație și de ajutor medical, și lăsați fără nicio rută de retragere care să nu implice riscul cel mare de a fi împușcați de propria tabără, soldații ruși mor în număr mare pentru fiecare kilometru de teritoriu nelocuibil „eliberat” de forțele Kremlinului, notează The Insider. (AICI)

  • După mai bine de doi ani de sancțiuni internaționale tot mai dure și de pierderi în creștere din războiul său din Ucraina, PIB-ul Rusiei crește mai rapid decât se anticipa. Însă indicatorii mai nuanțați arată că starea de bine reală a populației nu a făcut decât să se deterioreze de când a început invazia pe scară largă. În timp ce fabricile rusești recondiționează tancuri și produc muniție de artilerie într-un ritm din ce în ce mai accelerat, industria construcțiilor rămâne singurul sector non-militar care a înregistrat o recuperare semnificativă după șocul inițial din 2022 — iar acest fapt excepțional se datorează nu meritelor pieței, ci subvențiilor statului, care cresc într-un ritm pe care chiar și guvernul îl găsește alarmant, notează The Insider. (AICI)

  • Războiul în imagini – Ziua 807. (AICI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here