Situația din Nagorno-Karabah. „Suntem pregătiţi pentru acest război”. Liderii celor două ţări care îşi dispută regiunea explică ultimele evenimente

Preşedintele Azerbaidjanului şi premierul Armeniei au prezentat poziţia ţărilor lor cu privire la Nagorno-Karabah după ciocnirile izbucnite duminică dimineaţă în regiunea disputată, în declaraţii consemnate de agenţia DPA, potrivit Agerpres.

Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că ţara sa doreşte o rezolvare completă în ceea ce priveşte Nagorno-Karabah.

„Problema Nagorno-Karabah este sarcina noastră naţională. (…) Rezolvarea este misiunea noastră istorică”, a spus Aliyev, potrivit agenţiei azere turan.az.

Oamenii ar trebui să fie mulţumiţi de restaurarea integrităţii teritoriale a Azerbaidjanului, a spus preşedintele azer. Mai devreme, el a anunţat începerea unei operaţiuni militare în zona disputată controlată de Armenia vecină.

„Am spus de mai multe ori că nu avem nevoie de o soluţie imperfectă la această problemă, la acest conflict”. „Nu vom permite niciodată înfiinţarea unui al doilea aşa-numit stat armean pe pământ azer”, a punctat liderul de la Baku.

La rândul său, prim-ministrul Armeniei, Nikol Pashinyan, a declarat că ţara sa priveşte izbucnirea violenţelor cu Azerbaidjanul în Nagorno-Karabah ca pe declaraţie de război.

„Regimul autoritar al lui Aliyev şi-a reluat ostilităţile. A declarat război poporului armean”, a spus Pashinyan într-un clip postat pe Facebook.

„Suntem pregătiţi pentru acest război”, a adăugat premierul armean, acuzând Azerbaidjanul că a atacat Nagorno-Karabah cu echipament militar greu.

Şeful guvernului de la Erevan a cerut, de asemenea, comunităţii internaţionale să facă tot ce este posibil pentru a preveni intervenţiile din Turcia, care şi-a reînnoit sprijinul pentru Azerbaidjan, ţară predominant musulmană.

Cele două ţări foste sovietice se acuză reciproc de declanşarea violenţelor şi au instituit legea marţială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here