Situație nefastă în Ucraina: Curtea Constituțională „scufundă” o parte din legislația anticorupție. Reacția lui Zelenski

Foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Curtea Constituţională din Ucraina a declarat neconstituţională o parte din legislaţia anticorupţie şi consideră că sancţionarea publicării de informaţii false în declaraţiile de avere ale oficialilor este excesivă, relatează Agerpres, care citează Reuters.

Activiştii anticorupţie au spus că decizia este un pas în spate în lupta împotriva corupţiei în ţară.

Instanţa a declarat că este ilegal ca oficialii să fie traşi la răspundere penală pentru informaţii false în declaraţiile lor de avere şi a redus unele dintre atribuţiile esenţiale ale organismului anticorupţie NAZK.

„Curtea Constituţională din Ucraina consideră că introducerea răspunderii penale pentru declararea intenţionată de informaţii false este o sancţiune excesivă pentru comiterea unor astfel de fapte”, a precizat instanţa într-un comunicat cu anunţul deciziei sale.

NAZK îşi pierde dreptul de a controla acurateţea informaţiilor în declaraţiile de avere ale oficialilor, precum şi de a desfăşura inspecţii asupra organismelor de stat. Accesul public liber la declaraţiile de avere ale oficialilor a fost declarat de asemenea ilegal.

„Curtea Constituţională a Ucrainei a aprobat capriciile unor parlamentari şi a anulat o mare parte din reforma anticorupţie”, a transmis Transparency International într-un comunicat.

Comentând decizia, care a fost luată marţi, dar publicată în totalitate miercuri, preşedintele Volodimir Zelenski a spus că lupta anticorupţie din Ucraina va continua ca până acum.

Decizia ar putea afecta de asemenea reformele prevăzute de un acord cu Fondul Monetar Internaţional în valoare de cinci miliarde de dolari. Guvernul lui Zelenski a semnat în iunie un nou acord de împrumut de cinci miliarde de dolari cu FMI pentru a lupta împotriva dificultăţilor economice cauzate de pandemia de coronavirus.

Însă FMI a oprit o parte din bani din cauza îngrijorărilor privind performanţa Ucrainei în combaterea corupţiei şi implementarea reformelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here