Snowden revine în „ring”. Ce spune despre serviciile secrete ruse

Foto: LitHub

Informatorul Edward Snowden a revenit în reflectorul presei internaționale odată cu cartea sa de memorii, „Dosar permanent” (Ed. Nemira, 2019), care se anunță a deveni un bestseller internațional.

În 2013, expertul în securitate cibernetică arunca o adevărată bombă de presă, dezvăluind detalii despre programele secrete de supravegherea populației derulate de Agenția Națională de Securitate (NSA). Informațiile divulgate au produs o furtună politică în rândul comunității internaționale.

Snowden avea apoi să pătrundă într-un „thriller pe viu”, fiind catalogat drept inamic al statului de către autoritățile americane. În prezent, acesta se află exilat în Rusia, iar pentru unii este în continuare în erou, în timp ce alții îl consideră o „șopârlă” a FSB.

Într-un interviu oferit recent publicației germane Der Spiegel, Edward Snowden discută despre cum a decurs viața sa după ce a devenit „cel mai vânat american” al deceniului și avertizează asupra modului în care Internetul poate deveni „arma perfectă” împotriva libertății.

Redăm câteva extrase:

DER SPIEGEL: Descrii sosirea ta la Moscova ca pe-o plimbare în parc. Spui că ai refuzat să colaborezi cu serviciile secrete ruse, cu FSB, și că te-au lăsat în pace. Nu pare plauzibil.

Snowden: Cred că ceea ce explică faptul că guvernul rus nu m-a spânzurat de glezne cu capul în jos și nu m-a împuns cu un baston cu electroșocuri, până vor sări din mine secrete, este faptul că întreaga omenire era cu ochii pe ei. Și nu știau ce să facă. Pur și simplu nu știau cum să procedeze. Cred că se gândeau: „Să așteptăm și să vedem ce se va întâmpla”.

DER SPIEGEL: Ai prieteni ruși?

Snowden: Încerc să păstrez distanța între mine și societatea rusă, iar acest lucru este complet intenționat. Îmi trăiesc viața alături de comunitatea anglofonă. Sunt președintele Fundației pentru Libertatea Presei. Doar știi că sunt o pisică de casă. Nu contează unde mă aflu – Moscova, Berlin, New York – cât timp am un ecran la care să mă uit.

DER SPIEGEL: Deci nu există o viață socială?

Snowden: Normal că există. Mă întâlnesc cu prieteni în oraș și ies să iau cina la restaurant. Mă plimb prin parc cu Lindsay (soția lui – n.r.). Merg cu metroul. Iau taxiul. Și condamn în mod regulat încălcările drepturilor omului de către guvernul rus și refuzul lui de a organiza alegeri libere. Dar nu-mi fac selfie-uri pe treptele Kremlinului, fiindcă guvernul american ar folosi asta pentru a-mi discredita munca.  

DER SPIEGEL: Autoritățile occidentale acuză constant guvernul rus ca fiind ca fiind cel mai mare perturbator din lumea digitală. Au dreptate?

Snowden: Rusia este răspunzătoare de multă activitate negativă la nivel mondial, poți spune asta cât se poate de răspicat. A intervenit Rusia în alegeri (alegerile prezidențiale din SUA – n.r.)? Aproape sigur. Dar Statele Unite intervin în alegeri? Absolut. Fac asta de peste 50 de ani. Orice țară mai mare decât Islanda va interveni în alegerile cruciale și vor nega de fiecare dată asta, deoarece cu asta se ocupă serviciile secrete. De-asta sunt folosite operațiunile sub acoperire, de-asta sunt create diviziile de influență, iar scopul lor ca instrument al puterii naționale este să întrebe: „Cum putem influența lumea într-o direcție care să îmbunătățească poziția noastră în raport cu toate celelalte state?”

DER SPIEGEL: Ceri abolirea serviciilor secrete?

Snowden: Cred că una dintre marile probleme în lumea serviciilor de informații este refuzul de a separa activitățile sub acoperire, propaganda și influența de informații. Avem nevoie de informații. Informațiile reduc riscul războiului. Problema apare atunci când aceste servicii devin instituții de sine stătătoare și nu mai răspund necesităților legiuitorului și publicului, ci ajung să le modeleze și să le dicteze. Întotdeauna vor spune: „Uite, dacă vei ști asta și asta, mulți oameni vor muri”. Și aproape de fiecare dată nu este adevărat.

Citiți aici interviul integral.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here