Rusia îi cere Turciei să nu mai „toarne gaz pe foc” în conflictul din Nagorno-Karabah

Kremlinul îndeamnă Turcia să se abţină „să toarne gaz pe foc” şi să acţioneze în favoarea păcii în Nagorno-Karabah, o enclavă separatistă azeră în care confruntări armate între separatişti armeni şi Azerbaidjan s-au soldat, începând de duminică, cu peste 100 de morţi, relatează News.ro, care citează AFP.

„Îndemnăm toate ţările, mai ales pe partenerii noştri, precum Turcia, să facă tot posibilul pentru (a se ajunge la) un armistiţiu şi la o soluţionare paşnică a conflictului”, a declarat marţi presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Încă de la începutul confruntărilor armate, duminică, în această enclavă separatistă cu populaţie majoritar armeană, Turcia – aliata Azerbaidjanului – şi-a afişat o susţinere faţă de Baku, care încearcă se reia controlul asupra Nagorno Karabah.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat luni Armenia – care susţine enclava politic, militar şi economic – să pună capăt „ocupaţiei Nagorno Karabah” şi s-a angajat ca Ankara să rămână „alături” de Baku ”prin toate mijloacele”.

„Tot felul de declaraţii despre o susţinere sau o activitate militară oarecare nu fac, fără îndoială, decât să toarne gaz pe foc”, a denunţat Peskov.

Rusia este „în mod categoric împotriva acestui lucru”, a subliniat Peskov, care a reiterat un apel al Moscovei la „încetarea luptelor cât mai rapid posibil”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here