Soleimani ar fi planificat un atentat în inima Balcanilor. Generalul iranian, implicat în războiul din Bosnia

În Propunerea de rezoluție care a fost prezentată Comisiei de afaceri externe a Senatului SUA, care a fost înaintată Congresului de senatorul republican Ted Cruz și care face referire la acțiunea Forțelor armate ale SUA în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani, a fost menționată și Bosnia și Herțegovina, transmite agenția sârbă Tanjug.

Ted Cruz în rezoluție a subliniat că Soleimani a planificat sau susținut numeroase atacuri teroriste mortale asupra SUA și aliaților săi, inclusiv s-a implicat în asasinarea din 2011 a ambasadorului Arabiei Saudite în Statele Unite, Adel al-Jubeir.

De altfel, există o legătură între trecutul lui Soleimani și țara din Balcanii din Vest.

Jurnalistul croat și fost reporter de război Hasan Haidar Diab spune că între 1993 și 1994 fostul comandant al Forței Quds, unitatea de operațiuni externe a Gardienilor Revoluției islamice iraniene, a fost implicat în războiul din Bosnia, pe fondul destrămării Iugoslaviei.

Diab a vorbit cu Soleimani în două ocazii, în 2016 și 2017, iar când generalul iranian a aflat că jurnalistul este originar din Croația, a întrebat rapid care este situația în Bosnia și Herțegovina, potrivit Vecernji List, transmite Sarajevo Times. Întrebat de Haidar Diab dacă a fost vreodată în Bosnia, Qassem Soleimani i-ar fi răspuns: „Absolut. Dar cu mult timp în urmă, în 1993 și 1994. Oriunde musulmanii au nevoie de ajutor, sunt acolo”.

Jurnalistul croat a mai povestit că atunci când și-au luat rămas bun, Soleimani i-ar fi replicat: „Rugați-vă să mor ca un martir, această este cea mai mare dorință a mea”.

„Ar fi trebuit ucis în urmă cu 20 de ani”

Preşedintele american Donald Trump, reluând avalanşa de critici la adresa generalului iranian Qassem Soleimani, ucis la 8 ianuarie într-un raid al SUA, l-a numit „fiu de căţea”, în cadrul unui miting cu susţinători ai săi la Milwaukee, statul Wisconsin, subliniind că există ‘mulţi tineri bărbaţi şi femei care umblă fără mâini şi fără picioare’ din cauza lui Soleimani, potrivit DPA.

„Procente mari de persoane nu au picioare şi braţe în prezent din cauza acestui fiu de căţea”, a spus Trump, adăugând că acesta „ar fi trebuit să fie ucis încă în urmă cu 20 de ani”.

Donald Trump este constrâns să-şi justifice ordinul dat pentru uciderea generalului iranian după ce criticii săi au pus sub semnul întrebării natura „iminentă” a ameninţării la adresa intereselor americane, invocată de preşedintele SUA ca motiv pentru a-şi justifica decizia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here