Sursa foto: Facebook

Mai mulți eurodeputați au cerut marți în plenul Parlamentului European, în cadrul dezbaterii privind utilizarea necorespunzătoare a fondurilor UE în statele membre, ca noul Parchet European, care urmează să fie condus de Laura Codruța Kovesi, să fie finanțat adecvat și să fie consolidat prin aderarea tuturor statelor membre.

Eurodeputatul Mikulas Peksa, din grupul Verzi/Alianța Liberă Europeană, a spus în plenul PE că scandalul din jurul premierului ceh Andrej Babis este o pată atât pentru reputația UE, cât și a Cehiei, „dar evidențiază în același timp problema mai amplă a conflictelor de interese și a fondurilor UE în întreaga Uniune”, notează ziare.com.

În mai multe state membre UE, oligarhi puternici achiziționează zone imense de teren în urmă unor acorduri opace cu guvernele și beneficiază direct de subvențiile europene”, a adăugat el.

Trebuie să ne asigurăm că oligarhii și politicienii nu pot abuza de banii contribuabililor pentru a acumula putere și avuție. Regulile UE trebuie ameliorate și trebuie introduse sancțiuni eficiente pentru a ne asigura că conflictele de interese nu apar lângă persoanele de decizie. UE are nevoie urgență de un organism etic independent, o mai mare capacitate de auditare a utilizării fondurilor și că toate statele să adere la EPPO (European Public Prosecutor’s Office)”, a subliniat el.

O poziție la fel de tranșantă a avut-o în cadrul dezbaterii și colegă să de grup Viola von Cramon-Taubadel, care a spus că UE trebuie să schimbe structural lucrurile pentru a nu-i mai alimenta pe oligarhi cu fonduri.

Pentru că Parchetul European să fie funcțional are nevoie de un buget adecvat. Banii ar fi mai bine cheltuiți pentru lucrurile importante, decât pentru a-i alimenta pe oligarhi cu fonduri”, a subliniat ea.

Tot în cadrul aceleiași dezbateri, eurodeputații români Ramona Strugariu (PLUS) și Tudor Ciuhodaru (PSD) au vorbit despre necesitatea înființării unei Agenții Europene de Integritate, pentru care ANI din România ar putea să fie un exemplu de bune practici.

Onorată Comisie, avem nevoie de o Agenție europeană de integritate pentru a depista aceste cazuri și a le preveni. (…) Solicit Comisiei instituirea acestei Agenții europene de integritate că soluție pentru rezolvarea conflictului de interese”, a spus Ciuhodaru.

Parchetul European este un organism independent al Uniunii Europene (UE) care urmează să fie înființat în baza Tratatului de la Lisabona cu participarea a 22 din cele 28 de state membre ale UE, utilizând procedura „cooperării consolidate”. Acesta va avea sediul la Luxemburg, alături de Curtea de Justiție a UE și Curtea Europeană de Conturi (ECA).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here