Soluția BNR pentru redresarea bugetului: Micșorarea salariilor sau concedierea a 300.000 de bugetari

Economistul-șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, a declarat joi, la Gold FM, că salariile bugetarilor însumează 12% din PIB, un procent nesustenabil care trebuie să scadă fie prin micșorarea salariilor actuale, fie prin concedierea a 300.000 de angajați.

Acest procent este nesustenabil. Soluția este ca acest procent să scadă la 10%, ori prin scăderea numărului de angajați, cam cu 300.000 de persoane, ori prin micșorarea salariilor lor, care oricum rămân mai mari decât în sectorul privat, cu păstrarea locurilor de muncă”, a spus economistul-șef al BNR, la Gold FM.

Lazea a precizat că 1 din 4 lei cheltuiți în prezent de statul român sunt bani împrumutați și „oricum am întoarce-o, capacitatea statului de a se împrumuta în prezent stă în dreptul său de a taxa în viitor” pentru că „nu există plăți gratuite”.

Vorbind despre viziunea pe termen scurt a cetățenilor, a oamenilor de afaceri și, prin comparație, a Băncii Naționale, Lazea a spus că „politicienii nu vor lua niciodată măsuri care să nu fie pe placul publicului, pentru că trebuie să-și conserve capitalul electoral„.

Oficialul BNR a completat că „dacă s-ar fi continuat politicile economice care au debutat în 2010 și după 2015, ne-am fi putut gândi să aplicăm pentru intrarea în zona euro„.

2 COMENTARII

  1. ..300000 !!!…la cate judete sunt +capitala ar fi cam 5000 de plosinte pe judet ,iar restul din bucale…!!!.. …astia sunt asistatii sociali platiti cu mii de euro de o tara intreaga…sa vedem daca au curaj conducatorii alesi..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here