Șomaj record în China și producție contractată pentru prima oară în 30 de ani: „Datele sunt groaznice”

Sursa: Pexels

China a suferit o scădere mai mare decât se temeau analiștii, la începutul anului, după ce epidemia de coronavirus a dus la închiderea pe scară largă a fabricilor, magazinelor, restaurantelor din toată țara, transmite Bloomberg.

Potrivit sursei citate, producția industrială a scăzut cu 13,5% în ianuarie și februarie față de perioada similară a anului trecut, iar vânzările cu amănuntul s-au diminuat cu 20,5%. La fel, au alunecat și investițiile în active fixe, cu 24,5%.

Potrivit datelor publicate de Bloomberg, rata șomajului a sărit la 6,2% în februarie, când focarul s-a agravat, iar o parte semnificativă a economiei a fost oprită.

Pe fondul epidemiei de coronavirus, care a cunoscut un vârf în ianuarie, Izbucnirea unei pneumonii virale mortale în Wuhan s-a agravat dramatic în ianuarie, autoritățile chineze au decis închiderea provinciei Hubei (focarul de unde a pornit totul), au fost extinse vacanțele, dar și restricționate călătoriile în toată țara. China să blocheze provincia Hubei, să extindă vacanțele și să restricționeze călătoriile și afacerile în toată țara. Șocul s-a resimțit inevitabil și în luna februarie, mai ales că epidemia nu a ajuns încă la final. În prezent, numărul de cazuri noi și numărul deceselor cunosc un recul vizibil, la nivelul întregii țări.

Potrivit Bloomberg, produsul intern brut s-ar putea contracta în primul trimestru față de aceeași perioadă a anului trecut. Ar fi prima dată când se întâmplă așa ceva, din 1989.

Chiar dacă guvernele din China și alte țări asiatice par între timp să-și pună focarele sub control, coronavirusul se răspândește rapid în Europa, Statele Unite, dar și în alte părți ale lumii. Altfel spus, exporturile chineze vor fi puse din nou la grea încercare.

„Contenția epidemiei din China este fructificată, dar există o provocare în viitor în controlul răspândirii în alte țări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Biroului Național de Statistică, Mao Shengyong, la Beijing, după ce datele au fost publicate. „Creșterea economiei globale și a comerțului poate încetini într-o oarecare măsură, ceea ce va avea un impact asupra creșterii economice a Chinei.”

Oficialul citat de Bloomberg s-a arătat însă optimist cu privire la mersul economiei în ptrimul trimestru, susținând că 40% din PIB-ul primului trimestru apare în martie, o lună care se așteaptă a fi „semnificativ mai bună” decât primele două.

„Al doilea trimestru va înregistra o revenire semnificativă din primul trimestru”, a mai adăugat Mao, potrivit Bloomberg.

„Nu va fi o revenire în formă de V”, a declarat Raymond Yeung, economistul principal al Chinei la Australia & New Zealand Banking Group, din Hong Kong.

Banca Populară a Chinei a acționat, vineri, pentru a sprijini economia, oferind băncilor mai mulți bani pentru a împrumuta, prin reducerea cantității de numerar pe care trebuie să o plaseze în rezervă la banca centrală. Rata dobânzii la împrumuturile pe termen mediu nu a fost redusă. Semnalele de mișcare vor menține o abordare de ușurare măsurată și măsurată deocamdată, în ciuda datelor economice proaste.

Ce urmează în 2020?

Este posibil ca în scurt timp, factorii de decizie trebuie să aleagă între a reduce mai agresiv pentru a atinge un obiectiv de creștere care este de așteptat să fie stabilit la aproximativ 6% pentru acest an sau să continue cu strategia actuală măsurată și vizată. Această contracție în primele două luni va face ca această rată de creștere să fie mult mai greu de atins și va afecta și posibilitatea atingerii altor ținte.

Administrația președintelui Xi Jinping se angajase anterior să dubleze dimensiunea economiei, începând cu 2010 până la sfârșitul acestui an. Reprogramarea acestui obiectiv ar putea afecta credibilitatea conducerii, dar guvernul ar putea avea în vedere amânarea țintei cu trei luni, până la sfârșitul primului trimestru din 2021.

China urmărește, de asemenea, eliminarea sărăciei extreme, reducerea poluării și reducerea riscurilor în sistemul financiar. Națiunea va câștiga aceste „trei bătălii critice”, potrivit lui Mao, dar pentru acest an, cele două ținte-cheie vor reveni economia pe calea normală și campania anti-sărăcie, a adăugat el mai târziu.

Investițiile în infrastructură, care au fost afectate puternic de restricțiile în construcții și de deficitul mare de lucrători migranți, au scăzut cu 30,3% față de un an mai devreme în primele două luni. Asta, în ciuda eforturilor guvernelor locale, care au vândut aproape un trilion de yuani (143 miliarde de dolari) în obligațiuni de la începutul anului, pentru a plăti proiectele de infrastructură.

Creșterea ratei șomajului a fost de 6,2% record în februarie, întrucât rata șomajului din ianuarie a fost de doar 5,2%, aceeași ca în decembrie. Această creștere s-a datorat coronavirusului, cererea pentru lucrătorii din fabrică a scăzut, a declarat Mao de la BNS.

„Datele sunt groaznice”, a declarat Larry Hu, economist șef la Macryarie Group Ltd. „Este clar că coronavirusul este atât un șoc de ofertă, cât și un șoc de cerere. Doare atât cererea internă, cât și cea externă. Aduce atât presiunea inflației, cât și deflația. Ca atare, nu ne așteptăm să apară un stimulent masiv în curând, dar China va rămâne în ciclul actual de reducere a ratelor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here