“Vom fi văzuți drept Insula Coronavirus” – medici britanici, speriați de strategia Guvernului

brexit londra
Foto: Wikimedia Commons

Medicii britanici sunt alarmați de eșecul Guvernului în a lua măsuri mai drastice pentru combaterea Covid-19, scrie editorul Ambrose Evans-Pritchard, de la The Telegraph, într-un material care conține și o serie de mesaje disperate transmise de medici pe adresa redacției.

  • Ambrose Evans-Pritchard este editor la secția afaceri internaționale a publizației britanice. El a acoperit politica și economia mondială timp de 30 de ani, de la birouri din Europa, SUA și America Latină. S-a alăturat Telegraph în 1991, fiind corespondent de la Washington și mai târziu de la Bruxelles.

„Și-a dat seama că probabil mai mulți angajați din spital vor muri”

Pornind inclusiv de la scrisorile primite de la profesioniști, jurnalistul arată că medicii sunt uimiți că această țară pare că a optat pentru capitulare într-un moment în care campioni ai bunelor practici din Asia de Est au reușit să limiteze expansiunea virusului prin utilizarea tehnologiei, fără perturbări ecoomice și sociale masive.

Acești medici, scrie jurnalistul britanic, nu sunt dușmani ideologici ai conservatorilor sau utilizatori de Twitter înfocați. Sunt cititori ai The Telegraph care se tem că se face o greșeală teribilă și că țara se îndreaptă spre o catastrofă dacă nu schimbă imediat abordarea.

Autorul prezintă și textul unuia dintre email-urile primite. Mesajul a fost trimis de un medic de la un spital britanic de top. Bărbatul face trimitere la colegii săi de pe un grup de Whatsapp cu 10 medici, care trăiesc acum un straniu sentiment de tip Wuhan.

  • „Unul dintre ei pare să aibă Covid, după simptomele multiple. Doi dintre ei au tratat personal un pacient cu Covid înainte ca pacientul să fie diagnosticat, de exemplu, fără măsuri de protecție. Este clar că există mai multe cazuri în rândul personalului și al pacienților din fiecare spital și se răspândesc activ, fără să le oprească nimic. Unul dintre cei 10 are vârsta de 50 de ani și o capacitate pulmonară oarecum restrânsă din cauza unei probleme ortopedice – și-a petrecut acest weekend făcând testament și punându-și treburile în ordine. El își dăduse seama că, cu actuala conducere a NHS (sistemul de sănătate britanic – n.r.), nu există practic nimic care l-ar putea ajuta să evite infectarea în următoarele zile. Analizând statisticile, și-a dat seama că probabil mai mulți angajați din spital vor muri. Nu am primit sfaturi deloc pentru a lua măsuri de reducere a răspândirii în spital. În timp ce sud-coreenii lucrau în spitale în combinezoane speciale, eu voi ajunge mâine la serviciu în costumul meu și la cravată. Și voi lucra într-o sală de operații în care vineri a fost tratat un pacient cu Covid, despre care inițial nimeni nu știa că era bolnav. Și voi lucra și personal medical care a fost în contact cu pacientul respectiv. NHS e pe punctul de a exploda, din punct de vedere al absențelor, și simultan cu explozia numărului de pacienți. Toate, perfect previzibile”.

„Vom fi văzuți drept Insula Coronavirus”

Doctorul a spus că teoria imunizării de turmă este vecină cu nebunia.

„Doar 01,% din populație dacă este infectată poate da peste cap un sistem de sănătate occidental, lucru pe deplin demonstrat în Italia. Nu numai că cazurile de Covid mor în mod inutil, în mare măsură din lipsă de intervenții medicale destul de simple, dar practic toate serviciile normale de asistență medicală au trebuit să se oprească. Ne aflăm într-un moment în care probabil nu suntem capabili să prevenim scenariul italian chiar dacă am aplica măsuri maxime acum”, mai spune medicul citat.

Altă declarație: „Vom fi văzuți de către țările care au abordarea opusă drept Insula Coronavirus și, probabil, ar împiedica tot tranzitul către, dinspre sau prin Marea Britanie. Asta ar ar avea un efect mult mai mare și de durată asupra economiei noastre decât restricțiile temporare, necesare pentru o abordare de tip carantină”

„Nu ar trebui să-ți dorești să fii următorul Wuhan, următorul Iran, Italia sau Spania”

Și epidemiologul William Hanage de la Universitatea Harvard a criticat planul de „imunizare în turmă” propus de Guvernul de la Londra, considerându-l un experiment iresponsabil. Hanage a comparat COVID-19 cu o casă în flăcări, în fața căreia autoritățile britanice în loc să stingă incendiul, aleg să „încurajeze focul”, având „ideea greșită că, într-un fel, le-ar putea controla”.

„Colegii mei din SUA, dezechilibrați de reacția poticnită a administrației Donald Trump la criză, au crezut că aceste vești din Marea Britanie erau o satiră – un exemplu al umorului dur pentru care țara noastră este faimoasă. Dar toate sunt prea reale”, scrie expertul în epidemiologie într-un articol de opinie publicat în The Guardian.

Strategia propusă de Cabinetul Boris Johnson este următoarea: scopul „liberalizării” coronavirusului este de a obține „imunitatea de turmă” pentru a gestiona focarul fără măsuri sanitare drastice – și, prin urmare, cu impact economic sever – și pentru a preveni un al doilea val de infectări la iarnă. Raționamentul se bizuie pe populația tânără, cei de până în 40 de ani, care se presupune că nu se vor confrunta cu o formă gravă a COVID-19. Odată imunizată această categorie de vârstă, populația va fi protejată în întregime, deoarece tinerii vor acționa ca un scut, neavând cum să mai constituie un mediu prielnic de contagiune, cred guvernanții britanici.

„Se vorbește despre «imunizarea în turmă» pe care o generează vaccinurile. Care-i diferența? Acesta (coronavirusul – n.r.) nu e un vaccin. Este o pandemie reală care va îmbolnăvi un număr foarte mare de oameni, iar unii dintre ei vor muri. Chiar dacă rata mortalității este destul de mică, o fracțiune mică dintr-un număr foarte mare este încă un număr mare. Iar rata mortalității va urca atunci când sistemul național de sănătate va fi copleșit. Acest lucru este așteptat să se întâmple la apogeul focarului, deoarece numărul care necesită îngrijiri critice ar fi mai mare decât numărul de paturi disponibile, chiar dacă mergem pe ipoteza generoasă că Guvernul a reușit în întregime să restricționeze virusul la populația cu risc scăzut. Situația este agravată prin faptul că oamenii bolnavi tind să rămână așa mult timp, ceea ce crește sarcina spitalelor”, subliniază William Hanage.

Prezumpțiile guvernanților nu iau în calcul acei tineri cu vârste între 20 și 40 de ani care lucrează în sistemul de sănătate sau în căminele de bătrâni, adică în unele dintre cele mai expuse zone la un flux neîntrerupt al contagiunii, spune epidemiologul.

„În statul Washington, aproape toate decesele raportate până acum au fost asociate cu căminele de bătrâni. Toți cei din grupurile de risc ar trebui să se retragă din societate șase timp de șase luni, până când va fi redresat cel de-al doilea val, sau cum?”, scrie britanicul.

„Cât privește al doilea val, să nu fiu înțeles greșit. Valurile secundare sunt lucruri reale și le-am văzut în pandemiile de gripă. Numai că aceasta nu este o pandemie de gripă. Normele antigripale nu se aplică. S-ar putea să existe un al doilea val, sincer nu știu. Dar persoanele vulnerabile nu ar trebui să fie expuse la un virus în slujba unui viitor ipotetic”, mai notează Hanage.

A păstra populația în siguranță înseamnă „autoizolare dacă dezvolți simptome”, numai că acest sfat oficial „este derutant”. „Deși este extrem de important ca bolnavii să stea acasă pentru a evita infectarea altora, este din ce în ce mai clar că transmiterea poate apărea înainte de apariția simptomelor. Cunoaștem acest lucru din studiile observaționale. Am văzut chiar eu cum se produce”, atrage atenția expertul.

În opinia epidemiologului, argumentele legate de rata mortalității, parametrii de contagiune și transmisie presimptomatică „ratează fondul problemei”. „Acest virus este capabil să închidă țări întregi”, subliniază Hanage.

„Nu ar trebui să-ți dorești să fii următorul Wuhan, următorul Iran, Italia sau Spania. În acele țări, sistemele de asistență medicală deja s-au prăbușit. În Italia, trierea pacienților este reală. În schimb, ar trebui să luăm exemplul Coreei de Sud, care, printr-o combinație de supraveghere intensă și distanțare socială, pare să fi obținut un oarecare control asupra virusului. Putem învăța de la Coreea de Sud, Singapore, Hong Kong și Taiwan, toate făcând până acum o treabă bună în atenuarea rezultatelor cele mai grave”, consideră William Hanage.

1 COMENTARIU

  1. Da, guvernul boris johnson a hotarat sa dea de pamant cu UK, asta dupa socul brexit. Este un idiot, sa ne asteptam la intoarcerea diasporei din aceasta tara. Sistemul medical al UK este unul anchilozat, asemanator celui din Romania, chiar citeam azi un articol referitor la faptul ca in Romania exista 5 paturi de ATI la 100.000 de locuitori, cata vreme in Anglia sunt 0,8 paturi. Este adevarat ca in Romania nu sunt ventilatoare cate trebuie, insa acum pot fi facute investitii urgente, ce nu s-a facut in 30 de ani, se va face acum intr-o luna, evident cu niste costuri, nu gluma. In acest context, sa nu uitam psd-ul criminal la alegeri, cand or fi ele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here