Sondaj: Românii, afectaţi „puţin” sau„ foarte puţin” de deciziile CEDO privind obligativitatea recunoaşterii legale a uniunii dintre persoanele de acelaşi sex

Un sondaj realizat de Novel Research privind recunoaşterea legală a uniunii persoanelor de acelaşi sex arată că mai puţin de un sfert dintre români se arată foarte afectaţi de deciziile Curţii Europene a Drepturilor Omului în acest sens, în timp ce cei mai mulţi dintre respondenţi se arată puţin sau foarte puţin afectaţi. Cei mai deschişi către acceptarea acestei decizii sunt adulţii tineri, transmite News.ro.

Sondajul a fost realizat în contextul în care judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au decis pe 17 ianuarie că ţările care fac parte din Consiliului Europei, inclusiv România, trebuie să recunoască şi să protejeze prin lege familiile formate din persoane de acelaşi sex. Marţi, o decizie a CEDO a vizat direct România,  concluzia fiind că autorităţile de la Bucureşti au încălcat articolul 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, referitor la ”respectarea vieţii private şi de familie” în cazul cuplurilor de acelaşi sex, după ce   42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaştere şi protecţie legală pentru familiile lor.
Întrebaţi „Cât de mult va afectează decizia, CEDO, în urma căreia familiile formate din persoane de acelaşi sex trebuie recunoscute legal şi protejate de toate statele din Consiliul Europei, inclusiv România?”, românii care au luat parte la sondaj s-au arătat „foarte puţin afectaţi” în proporţie de 38,7%, „puţin afectaţi” -11,6%, „nici mult, nici puţin afectaţi ”– 18,4%. Pe de altă parte un procent de 22,2 dintre cei care au răspuns întrebărilor sondajului se arată foarte afectaţi, în timp ce alţi 9,1% sunt „mult” afectaţi.
Conform rezultatelor cercetării sociologice, bărbaţii sunt mai puţin afectaţi de decizie. În timp ce 23,6% dintre femei se arată „foarte mult afectate de faptul că uniunea persoanelor de acelaşi sex trebuie recunoscută legal, procentul bărbaţilor foarte afectaţi de decizie este de 20,8.

Distribuţia pe grupe de vârstă arată că la categoria 18-29 de ani 54,2% dintre cei chestionaţi sunt foarte puţin afectaţi de decizia CEDO, procentul celor pe care aceasta îi afectează foarte puţin scăzând odată cu creşterea vârstei. Astfel, 40,1% dintre persoanele cu vârste între 30 şi 44 de ani sunt foarte puţin afectate de decizia CEDO, la categoria 45-64 de ani procentul celor foarte puţin afectaţi scade la 35, în timp ce 31,4% dintre cei cu vârste de peste 65 de ani se arată foarte puţin afectaţi de faptul că România va trebui să protejeze uniunea persoanelor de acelaşi gen.
În categoria celor „foarte mult afectaţi de decizia CEDO” persoanele cu vârsta de peste 65 conduc în ceea ce priveşte procentul, cu 30,9, acest procent scăzând pe măsură ce vârsta respondenţilor scade.
Sondajul mai arată că, dacă persoanele cu educaţie sub medie sunt mai afectate de decizia CEDO, cu cât nivelul de esucaţie creşte, cu atât acestea sunt mai puţin afectate de această hotărâre.
Cei mai dispuşi să accepte uniunea persoanelor de acelaşi gen se arată bucureştenii (51,7% fiind afectaîi foarte puţin de decizia CEDO), persoanele din urbanul mare (40,4% foarte puţin afectate)şi din urbanul mediu (38,9% foarte puţin afectate), în timp ce în urbanul mic procentul celor foarte puţin afectaţi de decizia CEDO este mai scăzut (32,3 din 100 de respondenţi, sunt, în medie, foarte puţin afectaţi). În mediul rural, 38% dintre cei chestionaşi sunt foarte puţin afectaţi de decizia CEDO în timp ce 24,6% sunt foarte mult afectaţi de faptul că şi România va trebui să recunoască legal şi să protejeze uniunea persoanelor de acelaşi gen.
Sondajul a fost realizat telefonic, cu respondenţi selectaţi aleatoriu, pe un număr de 910 persoane care au răspuns întrebării în perioada 8-12 mai 2023, cu o marjă de eroare de plus/minus 3,46%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here