Speranţa de viaţă a romilor, cu 10 ani mai mică decât a populaţiei generale, în Europa de Vest. Un copil din patru suferă de malnutriţie – raport

Marsul romilor, Bucuresti. Foto: Octav Ganea, Inquam.

Un copil rom din patru suferă de malnutriţie, iar speranţa deviaţă a romilor este cu zece ani mai mică decât a populaţiei în general, arată o anchetă efectuată de către Agenţia Europeană a Drepturilor Fundamentale (FRA) asupra unui număr de 4.500 de romi în Europa Occidentală, relatează AFP, preluată de News.ro.

”Un copil rom din patru trăieşte într-o gospodărie care nu are acces la produse de bază, precum o alimentaţie sănătoasă sau încălzire, sau care are dificultăţi în a-şi plăti chiria. Mulţi se confruntă cu foamea”, conchide în acest raport, prezentat miercuri, Agenţia Europeană a Drepturilor Fundamentale, cu sediul la Viena.

”Speranţa de viaţă a romilor este cu zece ani mai mică decât a populaţiei în general”, arată FRA.

”Acest raport relevă dificultăţile şocante cu care se confruntă romii şi nomazii (gens du voyage) în Europa de azi”, declară directorul FRA, Michael O’Flaherty.

Ancheta a fost realizată pe bază de interviuri, care au avut loc din decembrie 2018 în iulie 2019, cu peste 4.500 de romi în Belgia, Franţa, Irlanda, Olanda, Suedia şi Regatul Unit.

Copiii se confruntă adesea cu ostilitate. Aproape un sfert dintre părinţi afirnă că copiii lor au fost hărţuiţi verbal la şcoală, din cauza identităţii lor.

Alte cercetări realizate de FRA arată că aproape jumătate (45%) dintre cetăţenii Uniunii Europene (UE) s-ar simţi inconfortabil dacă ar avea vecini romi sau nomazi. Această proporţie este şi mai mare în Franţa (52%).

În vederea unei îmbunătăţiri a situaţiei, FRA îndeamnă statele membre UE ”să permită nomazilor să-şi continue modul de viaţă furnizându-le suficiente locuri de primire care să ofere o cazare decentă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here