Mai multe misiuni diplomatice la Bucureşti au celebrat online Ziua Culturii Naţionale, cu versuri de Mihai Eminescu, de la a cărui naştere se împlinesc 171 de ani sau cu mesaje de susţinere a sectorului artistic în general.

Un mesaj personal a avut ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, care a postat o înregistrare video în care cântă primele versuri din poezia eminesciană „Mai am un singur dor”, notează Agerpres.Fiind un om din nordul Germaniei, mi-a plăcut imediat această atmosferă liniştită, melancolică, sobră şi simplă a acestui poem şi a acestui lied, cum spunem în limba germană. Deci vă prezint acest gest poate puţin neobişnuit şi sper că îl primiţi cu bunăvoinţă şi generozitate. La mulţi ani în memoria marelui poet Mihai Eminescu, la mulţi ani, cultura română!„, a transmis ambasadorul, în limba română.

Şi ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Laurence Auer, a transmis un mesaj video, de la Institutul Francez din Capitală.„Aici, la Institutul Cultural Francez de la Bucureşti, practicăm cultura zi de zi. În timpul pandemiei, continuăm schimburile culturale şi munca în sectorul literar. În această zi de sărbătoare naţională, cultura ne permite să privim spre trecut, ghidaţi de spiritul poetului omagiat astăzi, Mihai Eminescu, dar şi spre viitor, deoarece cultura trebuie înţeleasă ca un produs în societate şi în economie. Doresc să le amintesc prietenilor români că rămânem alături de aceştia, pentru a sărbători cultura în fiecare zi”
, a spus ambasadoarea.
 

Ambasada Israelului a marcat această zi cu fotografii din diverse spaţii culturale româneşti şi cu mesajul „Astăzi ne bucurăm alături de toţi românii care îşi sărbătoresc cultura şi îi apreciem pe toţi cei care o poartă peste tot în lume”, transmis pe Facebook.

De asemenea, Ambasada Belgiei la Bucureşti a celebrat ziua de 15 ianuarie, pe Facebook, cu primele versuri din poezia lui Eminescu, „Trecut-au anii…”

Ziua Culturii Naţionale – sărbătorită pe 15 ianuarie, ziua naşterii lui Mihai Eminescu – a fost stabilită prin lege în 2010. În fiecare an, în această zi au loc manifestări artistice în întreaga ţară, dar şi în instituţii culturale româneşti din străinătate. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here