Statistică STS privind a doua etapă a vaccinării. Cîţu: Programările merg bine

Foto: INQUAM/George Călin

Premierul Florin Cîţu afirmă, într-o postare pe Facebook, că programările merg bine şi dă asigurări că peste 75% dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani se vor vaccina în perioada următoare, prezentând şi o statistică realizată de STS, conform căreia mai mult de jumătate dintre cei programaţi la vaccinare anti-COVID în Etapa a ll-a sunt persoane de peste 65 de ani, transmite News.ro.

”Programările merg bine. Campania de vaccinare merge bine. Peste 75% din persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele mai afectate de coronavirus, se vor vaccina în perioada imediat următoare”, a scris Cîţu duminică, pe pagina de Facebook, prezentând o statistică realizată de STS pe baza datelor înregistrate de vineri de la ora 15:00, când au început programările pentru vaccinarea anti-COVID în Etapa a ll-a şi până sâmbătă la ora 20:00.

Conform acestei statistici, dintre programările făcute pentru cei care ar urma să fie vaccinaţi în această etapă – persoane peste 65 de ani, bolnavi cronici şi lucrători din domenii considerate esenţiale – 52,6% sunt programări individuale, pe platformă, 30,59 % din programări sunt reprezentate de angajatori, 12,52% sunt făcute prin call-center şi 4,29% prin medici.În ceea ce priveşte categoriile programate, cea mai numeroasă este categoria celor de peste 65 de ani, care reprezintă 56,26%, urmaţi de persoanele cu afecţiuni cronice – 22,01% şi de lucrătorii în domenii esenţiale –  21,73%.

Potrivit STS, totalul programărilor este 175.389. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea anunţa sâmbătă că, pentru următoarele 20 de zile de programare la vaccinare, respectiv perioada 18 ianuarie – 6 februarie, la nivel naţional s-au realizat 305.562 programări la vaccinare, din cele 364.800 sloturi disponibile şi că numai în Bucureşti au fost programate 62.182 locuri de vaccinare, gradul de ocupare fiind în proporţie de 100%”.

 La nivel naţional, numărul total de persoane vaccinate până în prezent este 196.090.Numeroase persoane au reclamat disfuncţionalităţi ale platformei de înregistrare pentru vaccinarea anti-COVID, cele mai multe probleme fiind reclamate de bolnavii cronic. În marile oraşe, locurile disponibile pentru vaccinare s-au epuizat rapid, ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu anunţând sâmbătă dimineaţă că în Bucureşti şi în Cluj toate locurile au fost ocupate. În cursul zilei de sâmbătă, situaţia s-a replicat în mai multe oraşe reşedinţă de judeţ.De altfel, ministrul Sănătăţi a explicat că că soluţia va fi realocarea de doze, atunci când vor fi disponibile.

„La Cluj şi la Bucureşti nu mai sunt locuri, lucru îmbucurător. Acum problema este nu avem destul vaccin. Toată organizarea logistică este la MApN, soluţia va fi realocarea de doze când vor ajunge altele. Problema este că sunt  mult mai mulţi oameni care vor să se vaccineze, faţă de numărul de doze existent”, a declarat Voiculescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here