Statul român câștigă definitiv un proces în care frații Micula cereau despăgubiri de aproape 2 miliarde de euro

România a câștigat definitiv un proces prin care oamenii de afaceri Ioan și Viorel Micula cereau statului român despăgubiri de 9 miliarde de lei (aproximativ 2 miliarde de euro). Un comitet de pe lângă Tribunalul Internațional de la Washington (ICSID) a respins definitiv, în 4 ianuarie, pretențiile fraților Micula și a dat dreptate statului român.
În martie 2020, Tribunalul de arbitraj de pe lângă Banca Mondială a respins pretențiile împotriva României în valoare de peste 9 miliarde de lei, formulate de Ioan și Viorel Micula și de mai multe societăți române asociate acestora, inclusiv S.C. Scandic Distilleries SA. Aceștia au atacat decizia, cerând anularea sa. Însă în 4 ianuarie anul acesta, Comitetul ad-hoc de anulare constituit sub auspiciile Centrului internațional pentru reglementarea diferendelor relative la investiții (ICSID) de pe lângă Banca Mondială a respins solicitarea de anulare formulată de frații Micula.

 

Anunțul a fost făcut de către casa de avocatură care a reprezentat România în acest proces și care spune că decizia comitetului de anulare închide final procedurile arbitrale inițiate de frații Micula și de mai multe firme românești asociate acestora („reclamanții”), în baza Acordului între Guvernul României și Guvernul Suediei privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor („Tratatul”).

 

În cadrul arbitrajului, reclamanții au susținut că România și-a încălcat obligațiile internaționale în temeiul Tratatului, nereușind să aplice în mod adecvat legile privind impozitarea băuturilor spirtoase și prin adoptarea unui nou regim de prețuri pentru apa minerală.

 

Tribunalul arbitral a respins cererea oamenilor de afaceri și a constatat că „România s-a angajat în eforturi serioase și vizibile pentru a-și aplica legile privind impozitarea în legătură cu alcoolul” și „a arătat că are un mecanism complex pentru aplicarea legilor sale, o strategie prin care se asigură aplicarea în mod eficient din perspectiva costurilor și o structură de executare atât la nivel de gospodărie individuală, cât și la nivel de producător industrial, implicând ANAF, Vama și DG Antifraudă”.

 

La rândul său, prin decizia din 4 ianuarie, Comitetul ad-hoc a decis, în mod contrar susținerilor fraților Micula, că tribunalul arbitral nu a încălcat regulile fundamentale de procedură și s-a referit la toate susținerile formulate de reclamanți în arbitraj.

 

Suntem foarte mulțumiți de rezultatul pozitiv al dosarului, prin care Comitetul ad-hoc a respins cererea de anulare formulată de reclamanți și a confirmat hotărârea arbitrală anterioară prin care se arăta că România nu a încălcat Tratatul Suedia-România.

Suntem la finalul unei dispute care a durat peste 7 ani, fiind unul dintre cele mai complexe dosare, în care probleme de drept fiscal substanțial și procedural, din perspectivă macroeconomică, au fost introduse într-un arbitraj de investiții”, a spus Crenguța Leaua, reprezentant al firmelor de avocatură care au reprezentat România în acest proces.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here