Ştefan Cazimir, unul dintre cei mai importanţi filologi români contemporani, a murit, înmormântarea urmând să aibă loc vineri, de la ora 13,30, la Cimitirul Evreiesc din şoseaua Giurgiului din Bucureşti.

„Conducerea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România a aflat cu profundă durere şi imens regret de trecerea în nefiinţă a domnului Prof. (Emeritus) univ. dr. Ştefan Cazimir, intelectual de înaltă ţinută, recunoscut şi apreciat om de cultură. Prin dispariţia sa, nu doar comunitatea evreiască suferă o uriaşă pierdere, ci şi societatea română în general”, a transmis joi FCER pe facebook.

Ştefan Cazimir, născut la 10 noiembrie 1933, este considerat cel mai de seamă cunoscător şi critic al operei lui I. L. Caragiale. „Deloc întâmplător, pentru că şi Ştefan Cazimir era dăruit cu un simţ al umorului extraordinar. Rămâne memorabilă prezenţa sa, alături de prietenul şi fostul său student, regretatul poet şi om de teatru Aurel Storin, la una dintre ediţiile festivalului Pro Etnica de la Sighişoara, când cei doi au încântat publicul printr-o dizertaţie – presărată cu zeci de glume – despre umorul evreiesc. Tot inspirat de Caragiale, după Revoluţia din 1989 Ştefan Cazimir a fondat Partidul Liber-Schimbist, iar prin prezenţa sa în Parlament a încercat să aducă echilibru şi concordie în politica românească”, menţionează FCER.

 

Autor a numeroase cărţi foarte valoroase, Ştefan Cazimir a fost unul dintre cei mai importanţi membri ai Consiliului Editorial al Editurii Hasefer.

„Personalitatea sa şi moralitatea impecabilă au dus, în mod firesc, la deţinerea funcţiei de Preşedinte al Comisiei de Etică şi Mediere FCER. În rândul comunităţii evreieşti, Ştefan Cazimir activa neobosit în viaţa culturală, participând la numeroase evenimente literare şi artistice. Generos, împărtăşea cu plăcere celor din jur multe lucruri din vasta sa cunoaştere, fiind o adevărată „enciclopedie umană”. Totodată, sfaturile sale de viaţă erau nepreţuite. Baruch Dayan Ha Emet! Fie-i memoria binecuvântată!”, se mai arată în postarea FCER.

Moartea distinsului critic şi istoric literar este regretată şi de echipa Muzeului Naţional al Literaturii Române.

„Profesor emerit al Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, Ştefan Cazimir a oferit un redutabil model de conduită intelectuală. Cu un stil critic inconfundabil şi o naturală fineţe a argumentaţiei, Ştefan Cazimir lasă în urmă o serie de cărţi de neocolit în domeniul nostru filologic. Ne amintim, desigur, interpretările ingenioase pe care le face în volume ca ‘Nu numai Caragiale’ (1984) sau I. L. Caragiale faţă cu ‘Kitschul’ (1988), care schimbă din temelii perspectivele şi unghiurile de vedere în ceea ce priveşte opera lui Caragiale, antologia ‘Amintirilor despre Caragiale’ (1972), construită de Ştefan Cazimir ca o anticameră a operei, sau originalitatea şi erudiţia lui din volumul ‘Alfabetul de tranziţie’ (1986), pentru a aminti numai câteva din volumele sale”, se arată într-o postare pe facebook a MNLR.

1 COMENTARIU

  1. De atitudinea sa profund antidemocratica imediat dupa 89,din primul parlament,nu ati auzit,stimati jurnalisti?A fost unul dintre cei mai mari diversionisti care ,prin asa-zisele pamflete create DOAR la adresa partidelor istorice ,abia reintrate in viata publica,a contribuit decisiv la deruta societatii,la neincrederea in partidele istotice,la discreditarea liderilor lor,fosti detinuti politici anticomunisti, care au suferit in temnitele comuniste dupa ocuparea tarii de sovietici si care doreau sa recladeasca democratic tara!!! Nu va face cinste evitarea acestui capitol nefericit si foarte grav din biografia personajului! Credeam ca sunteti mai obiectivi decat restul site-urilor,dar cred ca m-am inselat…pacat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here