Stelian Ion, despre legile justiţiei: Prin legile Predoiu nu se vor corecta anomaliile din perioada 2017-2019, decât în mică măsură

Foto: INQUAM/OCtav Ganea

Legile justiţiei nu vor corecta anomaliile din perioada 2017-2019, ci vor crea alte vulnerabilităţi pentru independenţa sistemului judiciar, a declarat miercuri, la RFI, deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei, care critică variantele publicate de ministerul de resort condus de Cătălin Predoiu, relatează News.ro.

Stelian Ion precizează că ”este vorba exact de asociaţiile magistraţilor, care în perioada 2017-2019, când se realiza asaltul asupra justiţiei, declanşat de PSD, împreună cu UDMR, orchestrat de Liviu Dragnea, avându-l ca instrument principal pe Iordache, deci sunt exact acele asociaţii ale magistraţilor care atunci au avut puncte de vedere foarte pertinente şi au intervenit salutar cu aceste opinii şi cu unele forme chiar de protest”.

În opinia sa, ”noile variante ale legilor Predoiu sunt surprinzătoare, pentru că ele se distanţează foarte mult chiar de forma pe care însuşi ministrul Predoiu a pus-o în dezbatere publică în toamna anului 2020, după care după ce a revenit în funcţia de ministru, a propus o nouă variantă şi ea destul de diferită de varianta iniţială, cea pe care a făcut-o publică în urmă cu aproximativ o lună de zile şi pe care a prezentat-o Comisiei Europene şi lucrul acesta este de neînţeles”.

”Incoerenţa asta legislativă în elaborarea actelor normative zăpăceşte pe toată lumea şi se apelează la maniera asta cu intenţie, tocmai pentru a slăbi atenţia oamenilor şi pentru a nu se mai înţelege mare lucru din ceea ce intenţionează guvernanţii să facă. Acest Guvern cu epoleţi se pare că are ca principal scop crearea unei reţele de protecţie a apropiaţilor, un regim clientelar (…). Prin legile Predoiu nu se vor corecta anomaliile din perioada 2017-2019, decât în mică măsură. Pe de altă parte, se vor crea alte probleme şi alte vulnerabilităţi pentru independenţa sistemului judiciar”, a declarat Stelian Ion.

Fostul ministru anunţă că USR ar putea sesiza Comisia de la Veneţia pe tema legilor justiţiei.

”Nu cred că vor trece în varianta asta, cred că vor trece într-o variantă mai proastă, dacă nu vom reuşi să sesizăm Comisia de la Veneţia şi intenţionăm, USR cel puţin intenţionează să apeleze la toate căile pentru a realiza acest lucru”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here