Steve Bannon, inculpat cu privire la ”obstrucţionarea prerogativelor de anchetare ale Congresului” privind atacul de la Capitoliu de la 6 ianuarie, se prezintă la sediul FBI, la Washington

Apropiat al lui Donald Trump, Steve Bannon s-a prezentat luni la poliţie, la Washington, după ce a fost inculpat cu privire la ”obstrucţionarea prerogativelor de anchetare ale Congresului” privind atacul de la Capitoliu de la 6 ianuarie, relatează AFP.

Fostul consilier, în vârstă de 67 de ani, a fost inculpat din cauză că a refuzat să fie audiat şi să transmită documente Comisiei Speciale din cadrul Camerei Reprezentanţilor care anchetează cu privire la rolul preşedintelui republican în asaltul susţinătorilor săi la Capitoliu, scrie News.ro.

”Noi luptăm împotriva regimulu Biden zilnic”, a declarat el presei la sosirea la sediul FBI, la Washington.

”Eu vreau ca voi să rămâneţi concentraţi asupra mesajului”, a declarat el, adresându-se susţinătorilor miliardarului republican.

”Toate astea sunt zgomot”, a subliniat el.

Steve Bannon urma să compară în faţa unui judecător luni. El riscă să fie condamnat la închisoare între 30 de zile şi un an – pentru fiecare capăt de inculpare.

În pofida convocării sale, la jumătatea lui octombrie, Steve Bannon nu s-a prezentat în faţa aleşilor, invocând dreptul preşedinţilor de a păstra anumite documente şi discuţii confidenţiale.

Un consilier discret, dar foarte influent, el a jucat un rol crucial în alegerea lui Donald Trump la Casa Albă, dând o întorsătură hotărât populistă campaniei miliardarului republican în 2016, după care a fost dat afară din post anul următor.

El nu deţinea nicio funcţie oficială la 6 ianuarie, însă pare că a vorbit despre această manifestaţie cu preşedintele Trump în zilele dinaintea acesteia, porivit comisiei de anchetă.

Comisia, care a audiat peste 150 de martori, a emis săptămâna trecută noi citaţii pe numele unor apropiaţi ai miliardarului – inclusiv a fostei purtătoare de cuvânt a acestuia la Casa Albă, Kayleigh McEnany, şi consilierului Stephen Miller.

Inculparea lui Steve Bannon este, avertizează Comisia, ”un mesaj clar” cu privire la riscul tuturor celor care refuză să coopereze cu aleşii.

Alt apropiat al lui Donald Trump, fostul său şef de cabinet Mark Meadows, a fost citat, de asemenea, vineri, la audieri în Comisie.

La 6 ianuarie, mii de susţinători ai lui Donald Trump s-au adunat la Washington, în timp ce Congresul certifica victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale.

Fostul magnat în domeniul imobliar s-a adresat atunci mulţimii şi a subliniat – fără vreun temei – că alegerile i-au fost ”furate”.

Câteva sute de manifestanţi au luat, atunci, cu asalt ”templul” democraţiei americane şi au semănat haosul şi violenţa până în hemicilu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here