SUA, acuzații la adresa Rusiei și Chinei

SUA au acuzat Rusia şi China vineri că protejează Coreea de Nord de orice acţiuni ale Consiliului de Securitate al ONU şi au susținut că cele două ţări „s-au dat peste cap” să justifice tirurile cu rachete balistice ale Phenianului, relatează Reuters, citată de Agerpres.ro.

SUA, Marea Britanie, Franţa, Albania, Irlanda şi Norvegia au cerut o reuniune a Consiliului de Securitate vineri, după ce Coreea de Nord a efectuat mai multe tiruri cu rachete, inclusiv un posibil tir eşuat cu o rachetă balistică intercontinentală.

„Nu poţi să-ţi abandonezi responsabilităţile în Consiliul de Securitate pentru că Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) ţi-ar putea vinde arme pentru a alimenta războiul tău de agresiune în Ucraina sau pentru că ai impresia că reprezintă o bună zonă-tampon regională pentru SUA”, a spus ambasadoarea americană Linda Thomas-Greenfield în cadrul Consiliului, referindu-se la Rusia şi China.

Este puţin probabil ca Rusia şi China să fie de acord cu vreo acţiune a Consiliului de Securitate din cauza tirurilor cu rachetă ale Coreei de Nord, au declarat diplomaţi citaţi de Reuters.

Reprezentanţii Chinei şi Rusiei au acuzat SUA că inflamează tensiunile cu exerciţiile militare de amploare organizate împreună cu Coreea de Sud.

Ambasadorul chinez Zhang Jun a spus că în loc de a alimenta tensiunile, SUA ar trebui să creeze condiţiile pentru reluarea unui dialog semnificativ cu Coreea de Nord.

„Consiliul ar trebui mai degrabă să joace un rol constructiv, decât să accentueze mereu presiunea. În circumstanţele actuale, Consiliul ar trebui în special să facă eforturi să reducă gradul de confruntare, să diminueze tensiunile şi să promoveze soluţiile politice”, a adăugat Zhang.

Într-o declaraţie comună remisă jurnaliştilor după reuniune, cei zece membri aleşi ai Consiliului de Securitate au condamnat tirurile cu rachete ale Coreei de Nord şi au făcut apel la acest organism „să vorbească pe o singură voce despre această chestiune”.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a condamnat vineri recentele tiruri cu rachete ale Coreei de Nord şi a îndemnat Phenianul „să înceteze imediat orice nouă acţiune provocatoare” şi să întreprindă paşi imediaţi pentru a relua convorbirile pentru denuclearizarea Peninsulei Coreene.

SUA acuză Coreea de Nord de furnizarea unui ajutor militar disimulat Rusiei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here