SUA acuză Coreea de Nord de furnizarea unui ajutor militar disimulat Rusiei

Coreea de Nord ”furnizează într-o manieră disimulată un ajutor războiului dus de Rusia contra Ucrainei”, a acuzat miercuri coordonatorul pentru comunicaţii strategice al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, John Kirby.

Kirby a evocat un ”număr important” de obuze pe care Phenianul le trimite în ”încercarea de a face să se creadă că ele sunt trimise în Orientul Mijlociu sau în Africa”, relatează Agerpres, care citează AFP.

Demnitarul american a dat asigurări că Statele Unite ”condamnă” ultima salvă de rachete lansate de Coreea de Nord şi în particular a criticat ”decizia periculoasă” a Phenianului de a trage o rachetă în apropierea apelor teritoriale sud-coreene.

Purtătorul de cuvânt american a precizat într-o întâlnire cu presa că, la ora actuală, Washingtonul încearcă să afle dacă acest ajutor militar nord-coreean a fost bine recepţionat de către ruşi.

”Nu credem că echipamentele pe care preşedintele rus Vladimir Putin le primeşte sau le va primi vor schimba datele de pe câmpul de luptă de o manieră tangibilă. Şi cu siguranţă calculele noastre nu se vor schimba… cu atât de mulţi aliaţi şi parteneri în legătură cu tipul de capabilităţi pe care vom continua să îl furnizăm ucrainenilor”, a indicat John Kirby.

În plus, Washingtonul i-a reproşat şi Iranului că furnizează drone Rusiei şi s-a declarat îngrijorat de o posibilă livrare de rachete sol-sol iraniene pentru armata rusă.

”Vom lucra, evident, cu aliaţii noştri şi partenerii de la ONU pentru a vedea ce sancţiuni suplimentare pot fi puse în practică” împotriva acestor două ţări, a adăugat Kirby.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here