SUA au prezentat Iranului tipurile de sancţiuni pe care e gata să le ridice, în dosarul nuclear

Statele Unite au început să prezinte Iranului ”exemple” de sancţiuni pe care sunt pregătite să le ridice pentru a salva Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, însă fără să ajungă la o înţelegere asupra acestui punct-cheie al negocierilor din capitala Austriei, potrivit unui oficial american, relatează AFP, preluată de News.ro.

”De această dată am intrat mai mult în detalii. Am furnizat Iranului un anumit număr de exemple de sancţiuni pe care considerăm că este necesar să le ridicăm pentru a reveni în prevederile” acordului din care fostul preşedinte american Donald Trump a retras Statele Unite în mai 2018, a declarat el unor jurnalişti, în contextul unei noi pauze în negocierile indirecte cu Teheranul şi ceilalţi semnatari.

”Le-am dat multe exemple (…). Cred că au acum o viziune destul de clară despre ceea ce considerăm noi că sunt sancţiunile pe care le vom ridica şi cele pe care nu le vom ridica”, a subliniat el.

El nu a dorit să confirme sau să dezmintă o dezvăluire a cotidianului american The Wall Street Journal (WSJ), potrivt căreia delegaţia americană şi-ar fi manifestat disponibilitatea de a ridica sancţiunile impuse de către administraţia Trump, în baza unor acuzaţii de terorism. în sectoarele financiar şi petrolier iraniene.

URGENŢĂ

Oficialul citat s-a limitat să spună că există o a treia categorie de ”cazuri dificile” – sancţiuni impuse de către Trump fără vreo legătură directă cu programul nuclear iranian, ci numai cu obiectivul de a-l împiedica pe Joe Biden de a reveni în acord.

Donald Trump a scos Washingtonul din acordul menit săîmpiedice Iranul să se doteze cu bomba atomică şi a restabilit şi apoi înăsprit sancţiuni americane.

Succesorul său Joe Biden s-a declarat pregătit să revină în acord, dacă Teheranul respectăinterdicţiile nucleare din care a început să se retragă ca represalii faţă de sancţiunile impuse de Trump.

Negocieri indirecte se află în curs, de la începutul lui aprilie, la Viena, între reprezentanţi ai statelor părţi ale acordului – Iran, China, Rusia, Feanţa, Germania, Regatul Unit – de o parte şi Statele Unite de cealaltă parte.

Ultima rundă de negocieri s-a încheiat marţi, iar negocierile urmează să fie reluate săptămâna viitoare.

Franţa, Regatul Unit şi Germania au salutat miercuri ”discuţii constructive” şi ”participarea pozitivă a tuturor părţilor”.

”Am făcut progrese, dar mai sunt multe de făcut”, au declarat diplomaţi din cele trei ţări europene semnatare ale Acordului de la Viena din 2015, încurajând toate ”părţile să profite de oportunitatea diplomatică pe care o au”.

”Condamnăm măsurile oricărui actor care ar conduce la o escaladare şi ar putea pune în pericol progresele înregistrate”, au subliniat ele.

În prezent domină un sentiment de urgenţă, în contextul în care Republica islamică a început vineri să producă uraniu îmbogăţit la la nivelul de 60%, mai aproape de nivelul de 90% necesar unei utilizări militare.

Întrebat despre posibilitatea unui acord până la jumătatea lui mai, înaintea alegerilor iraniene, oficialul american citat nu a exclus-o, însă nu a evocat o dată-limită.

1 COMENTARIU

  1. Noua administratie Biden impreuna cu aliatii sai ,mai vechi sau mai noi , vor arata lumii o noua fata ce permite dezvoltarea unui mai vechi concept aplicat de Germania si Franta inpreuna cu SUA atunci cind s-a trecut la nasterea Uniunii Europene .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here