SUA cer explicații după ce Turcia ameninţă să închidă bazele strategice NATO de la Incirlik şi Kürecik

Secretarul american al Apărării Mark Esper vrea explicaţii de la Ankara în urma ameninţărilor preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a închide două baze strategice NATO în Turcia, relatează News.ro, care citează AFP.

Turcia ar putea închide, „dacă este necesar”, bazele de la Ia Incirlik şi Kürecik, a ameninţat Erdogan duminică, întrebat de o televiziune proguvernamentală cu privire la ameninţările cu sancţiuni ale Statelor Unite din cauza achiziţionării sistemului rus de apărare antiaeriană şi antirachetă de tip S-400.

Or baza aeriană de la Incirlik, situată în sudul Turciei, este folosită de decenii de către Forţele aeriane americane (US Air Frece) în susţinerea aeriană a operaţiunilor militare americane în regiune, iar potrivit unor experţi -în ea se află aproximativ 50 de focoase nucleare americane.

Stația-radar din Kürecik

În baza Kürecik, în sud-estul ţării, se află o importantă staţie-radar NATO.

„Trebuie să vorbesc cu omologul meu (turc Hulusi Akar) pentru a înţelege ceea ce vor să spună şi dacă este cu adevărat serios”, a declarat luni presei şeful Pntagonului.

„Dacă turcii sunt serioşi în acest subiect, (Turcia) este o naţiune suverană şi (turcii) au dreptul să primească sau nu baze NATO sau forţe străine”, a subliniat Esper la bordul  unui avion cu care venea din Belgia, unde a asistat la a 75-a aniversare a Bătăliei din Ardeni.

„Însă acest lucru va deveni atunci un lucru care priveşte toată Alianţa şi angajamentul lor faţă de această Alianţă, dacă într-adevăr vorbesc serios”, a subliniat secretarul american al Apărării, exprimându-şi din nou regretul faţă de „direcţia” luată de Ankara, care pare să se îndepărteze de NATO, pentru a se apropia de Rusia.

Context

Relaţiile Statelor Unite cu Turcia s-au tensionat puternic după ce Ankara a cumpărat sisteme ruse de tip S-400 în pofida opoziţiei Washingtonului, care le condideră incompatibile cu armamentul NATO.

Tensiunile au crescut şi mai mult după ce Turcia a lansat în octombrie o incursiune militară în nord-estul Siriei împotriva aliaţilor kurzi ai Statelor Unite în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI).

Congresul american tocmai a aprobat legea finanţării militare a Statelor Unite în exerciţiul bugetar 2020, în care au introdus obligaţia impunerii unor sancţiuni economice Ankarei, ca răspuns la achiziţionarea sistemelor ruse de apărare antiaeriană şi antirachetă tip S-400.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here