O navă rusă de spionaj agită apele în largul SUA. Un oficial american vorbește și despre un incident petrecut în apropiere de România

Foto: The U.S. National Archives

O navă rusă de spionaj face manevre „periculoase” și „neregulate” în largul coastelor din sud-estul Statelor Unite, transmite The Moscow Times, care citează două surse oficiale americane.

În fiecare an începând din 2014, vasul „Viktor Leonov SSV-175”, însărcinat cu colectarea de informații, apare în apele internaționale, în largul coastelor SUA.

Nava-spion nu utilizează luminile de navigație necesare în condiții meteo de vizibilitate scăzută și nu răspunde la solicitările vaselor comerciale, care au nevoie de datele de navigare pentru a evita posibile accidente.

Un oficial american din domeniul apărării, citat de CNN, a declarat că distrugătorul american USS Mahan opera în apropierea de vasul rusesc. De asemenea, sursa a precizat că săptămâna trecută, un alt distrugător, USS Ross, care se îndrepta spre România, a fost „umbrit” de o navă de război a Rusiei în Marea Neagră.

Distrugătorul cu rachete ghidate USS Ross a ajuns la Constanța pe 16 decembrie, pentru o vizită portuară programată, ca parte a prezenței sale continue și a sprijinului acordat partenerilor regionali, transmite Navy.mil, citată de Rador.

O navă rusă a Flotei Mării Negre a început să escorteze distrugătorul, care a intrat în partea de sud-vest a Mării Negre, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse (CNCA), precizează Bulgarina Militari care citează postul TV al Ministerului ruşi al Apărării, TV Zvezda.

Garda de Coastă a SUA le-a ordonat marinarilor să „fie cu ochii în patru” atunci când navighează în apropierea ambarcațiunii rusești de spionaj, potrivit organizației US Naval Institute.

„Viktor Leonov SSV-175” se află în prezent în serviciul Flotei de Nord a Marinei Ruse.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here