SUA cer „mobilizarea europenilor” pentru a sprijini Turcia în Siria

Foto: Twitter

Un înalt responsabil american le-a cerut joi europenilor să acorde mai mult sprijin Turciei în Siria, unde peste 50 de soldaţi turci au fost ucişi în februarie de către forţele regimului sirian care încearcă, cu susţinerea Moscovei, să preia controlul asupra provinciei Idlib, ultimului bastion rebel de pe teritoriul sirian, informează France Presse, preluată de Agerpres.

‘Există diverse demersuri diplomatice pe care le-am întreprins sau le-am putea întreprinde, inclusiv mobilizarea europenilor’ pentru a veni în ajutor Turciei, a declarat reprezentantul special al SUA pentru Siria, James Jeffrey, în cadrul unei conferinţe la Istanbul, consacrată situaţiei din provincia Idlib (nord-vestul Siriei).

‘Unul dintre principiile împărtăşite de preşedintele (Donald Trump) şi de către Congresul american este acela al necesităţii unui efort colectiv, nu numai din partea Turciei şi a SUA, ci şi a aliaţilor noştri din NATO, în special europenii’, a adăugat el.

‘Îi îndemnăm pe europeni să contribuie într-o manieră semnificativă. Citez ca exemplu bateria spaniolă Patriot (sistem de apărare antiaeriană) desfăşurată în prezent la baza Incirlik. Dorim să vedem alte acţiuni similare din partea NATO’, a afirmat emisarul american.

Regimul sirian, sprijinit de Moscova, desfăşoară din decembrie o ofensivă pentru a prelua controlul asupra Idlib, ultimul bastion rebel pro-Ankara şi jihadist în Siria, ţară care se confruntă cu un război civil din 2011.

Turcia a lansat o ofensivă de anvergură împotriva forţelor regimului sirian la Idlib după moartea la 27 februarie a peste 30 de soldaţi turci în bombardamente aeriene atribuite regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

Această escaladare a spulberat practic acordul încheiat în 2018 între Ankara şi Moscova la Soci pentru a pune capăt luptelor la Idlib şi a institui acolo o zonă demilitarizată.

Turcia, care sprijină grupări rebele, şi Rusia, aliata regimului lui Bashar al-Assad, colaborează strâns din 2016 pentru a ajunge la o reglementare în Siria în pofida intereselor lor divergente.

Dar tonul a fost ridicat în ultimele săptămâni între Ankara şi Moscova, care s-au acuzat reciproc de încălcarea acordului de la Soci, provocând temeri cu privire la o confruntare directă între forţele turce şi ruse la Idlib.

În finalul unei reuniuni la 28 februarie la Bruxelles, NATO – organizaţie din care Turcia face parte – şi-a exprimat solidaritatea şi sprijinul pentru Ankara după moartea soldaţilor săi în Siria, dar nu şi-a asumat niciun angajament concret pentru a ajuta Turcia.

Jeffrey a declarat, între altele, că achiziţionarea de către Turcia a sistemului de apărare antiariană rusesc S-400 – inacceptabilă în opinia Washingtonului din cauza incompatibilităţii sale cu dispozitivele NATO – constituie un obstacol în calea trimiterii unui ajutor american către Ankara, care a cerut în special sisteme Patriot.

‘Vom examina mijloacele de a găsi o soluţie, dar pentru moment aceasta este o problemă. Dar, independent de respectiva problemă, vom vedea ce putem face”, a spus emisarul american.

În fine, Jeffrey consideră că Turcia şi Rusia nu se îndreaptă spre o confruntare directă la Idlib, adăugând ca pe un avertisment că ‘Siria este locul în care chiar şi cele mai bune intenţii sunt zădărnicite de realitate’. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here