SUA | Mii de locuitori din New Mexico, evacuaţi în urma unui incendiu violent

Sursa: Pixabay

Mii de locuitori din satele situate în nordul statului american New Mexico au primit duminică ordin de evacuare după ce vântul puternic a împins cel mai mare incendiu activ în Statele Unite către o vale montană afectată de secetă, informează luni Reuters, citată de Agerpres.ro.

Vântul, cu rafale de peste 64 km/h, a răspândit jarul la mai bine de un kilometru şi jumătate distanţă de incendiu, declanşând noi focare în timp ce echipajele interveneau pentru a împiedica răspândirea flăcărilor în localitatea Mora, situată la aproximativ 60 km nord-est de Santa Fe.

Un şir de comunităţi agricole se află în calea incendiului Calf Canyon, cel mai distructiv dintr-o duzină de focare active în regiunea Southwest care, potrivit oamenilor de ştiinţă, s-au răspândit şi s-au declanşat mai devreme în acest an pe fondul schimbărilor climatice.

„Unde să fugim, unde să ne ducem?”, a declarat Darlene Gallegos, co-proprietară şi manager al pieţei de desfacere a cultivatorilor locali din Mora, ultimul magazin alimentar rămas deschis în comunitatea agricolă formată din aproximativ o mie de persoane.

La circa 30 km distanţă spre sud, la celălalt capăt al mega-incendiului întins pe 42.100 de hectare, locuitorii localităţii Las Vegas din statul New Mexico au fost sfătuiţi să se pregătească pentru evacuare după ce vântul a împins incendiul până la 8 km de case, lângă autostrada interstatală 25, potrivit autorităţilor locale.

Echipajele au utilizat buldozere pentru a ridica bariere în calea incendiului la vest şi la nord de oraşul istoric Old West, cu 14.000 de locuitori, în încercarea de a proteja fermele, locuinţele şi colegiul United World College din Montezuma, după cum a declarat reprezentantul departamentului de pompieri, Todd Abel, în cadrul unui briefing.

„Strângem din dinţi, vor fi mii de oameni afectaţi”, a declarat managerul adjunct al comitatului San Miguel, Jesus Romero, în timp ce cenuşa se învârtea în jurul casei sale din sudul aşezării Las Vegas.

Întrebat dacă întregul oraş va primi ordin de evacuare, Romero a precizat că acest lucru s-ar putea întâmpla luni, când se aşteaptă o schimbare de direcţie a vântului către est.

Activ începând de la 6 aprilie, la aproximativ 50 km est de Santa Fe, incendiul a distrus până în prezent peste 300 de proprietăţi şi a forţat evacuarea a zeci de sate şi localităţi din Munţii Sangre de Cristo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here