Summit extraordinar al Formatului B9, convocat vineri, la Varșovia

Sursa: Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că a hotărât împreună cu omologul polonez, Andrzej Duda, organizarea, vineri, la Varşovia, a unui summit extraordinar al Formatului Bucureşti 9 (B9), în contextul situaţiei de securitate din regiune.

Am discutat astăzi cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, despre situaţia gravă de securitate din regiunea Mării Negre, ca urmare a acţiunilor Rusiei, care încalcă flagrant dreptul internaţional. În consecinţă, am hotărât să organizăm vineri, 25 februarie, la Varşovia, un summit extraordinar al Formatului Bucureşti 9 (B9), pentru a coordona răspunsul nostru şi pentru a ne demonstra unitatea. Suntem alături de Ucraina!„, a scris şeful statului, marţi, pe Facebook.

Anterior, într-o postare pe Twitter, preşedintele Iohannis informa că a discutat la telefon cu omologul polonez cu privire la situaţia gravă de securitate din regiunea Mării Negre în urma acţiunilor Rusiei, cât şi despre măsurile comune care urmează să fie luate în cadrul NATO şi în formatul Bucureşti 9.

Formatul B9 cuprinde Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Situaţia îngrijorătoare de securitate din Marea Neagră – despre care am discutat pe larg – ne-a dovedit că trebuie să ne menţinem vigilenţa. Așadar, NATO trebuie să continue să își întărească postura de descurajare şi apărare, în special pe Flancul Estic, în mod unitar și coerent, de la Marea Baltică la Marea Neagră. De aceea, am pledat – inclusiv în discuția cu Președintele Biden – pentru o creștere a prezenței militare aliate, inclusiv a SUA, în România și în sudul Flancului Estic”, a transmis președintele Iohannis la summitul de anul trecut.

Reuniunea organizată la București a provocat comentarii iritate ale președintelui rus Vladimir.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here