Summit istoric la Madrid: Suedia şi Finlanda, invitate oficial în NATO

NATO a invitat oficial Suedia şi Finlanda să se alăture Alianţei Nord-Atlantice conduse de SUA, potrivit unei declaraţii a şefilor de stat şi de guvern NATO, miercuri, relatează CNN, potrivit News.ro.

”Astăzi (n.r. miercuri), am decis să invităm Finlanda şi Suedia să devină membre NATO şi am convenit să semnăm Protocoalele de Aderare”, se arată în declaraţie.

”Aderarea Finlandei şi Suediei le va face mai sigure, NATO va fi mai puternică şi zona euro-atlantică mai sigură. Securitatea Finlandei şi a Suediei este de o importanţă directă pentru Alianţă, inclusiv în timpul procesului de aderare”, se mai precizează în declaraţie.

Astăzi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că, în urma invitaţiei, ”avem nevoie de un proces de ratificare în 30 de Parlamente; procesul durează întotdeauna, dar mă aştept, de asemenea, să meargă destul de repede, deoarece aliaţii sunt pregătiţi să încerce să grăbească acest proces de ratificare, astfel încât să aibă loc cât mai repede posibil”.

SUA consolidează prezența americană în Europa, inclusiv România

Statele Unite urmează să-şi ”consolideze poziţionarea militară în Europa”, pentru ca NATO să poată ”răspunde la ameninţări provenind din toate direcţiile şi în toate domeniile: terestru, aerian, maritim”, anunţă miercuri, la Madrid, în cadrul unui summit al Alianţei Nord-Atlantice, relatează AFP, citată de News.ro.

În cadrul acestui summit al NATO, ”care marchează istoria”, în opinia lui Biden, şeful statului american anunţă o prezenţă consolidată – militari şi capacităţi americane în Spania, Polonia, România, ţările baltice, Regatul Unit, Germania şi Italia.

”Ne aflăm la întâlnire” şi ”dovedim că NATO este mai necesară ca niciodată”, a declarat preşedintlee american, alături de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

”NATO-izarea” EUROPEI

Statele Unite au desfăşurat deja, în acest an, ”20.000 de militari suplimentari în Europa, în vederea consolidării liniilor noastre, o reacţie faţăde iniţiative agresive ale Rusiei”, detaliază el.

Joe Biden confirmă totodată că Washingtonul îşi va creşte de la patru la şase numărul distrigătoarelor staţionate la baza Rota, în Spania.

Prima putere mondială urmează să înfiinţeze în Polonia un ”cartier general permanent al celui de-al V-lea Corp al Armatei americane”, anunţă el.

”Vom menţine o brigadă suplimentară”, alcătuită în total din 5.000 de mlitari, cu baza în România, mai anunţă Biden.

Statele Unite urmează, de asemenea, să procedeze la ”desfăşurări suplimentare în ţările baltice”, anunţă şeful statului american.

”Vom trimite două escadrile suplomentare” de avioane de luptă de tip F-35 în Regatul Unit şi ”vom poziţiona capacităţi suplimentare de apărare aeriană” în Germania şi Italia, a ami precizat Joe Biden în această scurtă alocuţiune, în faţa presei.

Preşedintele rus Vladimir Putin ”voia o «finlandizare a Europei», adică o evoluţie a statelor membre către o poziţie neutră, istorică în această ţară nordică, dar obţine, din contră, o «NATO-izare» a Europei”, a tunat Joe Biden.

Finlanda, istoric nealiniată militar, dar şi Suedia, se pregătesc să adere la NATO, după ce Turcia şi-a ridicat, marţi seara, vetoul, iar Alianţa Nord-Atlantică a afişat o unitate aproape fără falie de la începutul Războiului rus din Ucraina.

Summitul NATO care, inevitabil, strangulează Rusia. Jocul percepțiilor. Pildele istoriei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here