„Sunt niște barbari!”. Un oraș vechi de 12.000 de ani, din Turcia, va fi inundat

Orașul Hasankeyf din Turcia, considerat o bijuterie a istoriei umane, va avea soarta Insulei Ada Kaleh, care pierit sub puhoaiele Dunării în 1970 pentru a face loc lacului de acumulare Porțile de Fier.

Proiectul controversat a fost subiectul a numeroase campanii de mediu împotriva inițiativei autorităților turce, însă Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, este decis acum să apese „butonul” de inundare.

Astfel, locuitorii au timp până pe 8 octombrie să-și părăsească casele, data la care va expira termenul limită al ordinului de evacuare.

Situat pe malurile râului Tigru, Hasankeyf are o vechime de 12.000 de ani, potrivit estimărilor, ceea ce înseamnă că ar putea fi una dintre cele mai vechi așezări din Mesopotamia. Aici se găsesc un pod din secolul al XII-lea, un mormânt din secolul al XV-lea, ruinele a două moschei și sute de peșteri. O pagină tulburătoare de istorie care va plăti prețul finalizării barajului Ilisu, ale cărui lucrări de construcție au debutat 2006.

Activiștii de mediu au căutat sprijin pentru blocarea proiectului la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), invocând faptul că barajul va duce la distrugerea unei părți din patrimoniul cultural al țării, însă nu au avut sorți de izbândă, relatează The Guardian.

„Noul Hasankeyf”

După ce va fi finalizat, Ilisu va fi al patrulea cel mai mare baraj din Turcia. Hidrocentrala  va genera energie electrică de 4.200 de gigawați anual. Potrivit documentației din proiect, circa 199 de așezări umane din regiune vor fi inundate, mii de peșteri și sute de situri istorice și religioase. Aproape 80.000 de persoane vor fi strămutate. Presa turcă scrie că oamenii sunt în pragul disperării.

Guvernul a construit un „nou Hasankeyf” însumând 700 de gospodării, la trei kilometri distanță de Hasankeyful istoric. Aici vor fi aduși strămutații. Dar nu toți, nu și cuplurile căsătorite după 2014, an în care autoritățile au decis să pună o limită privind asigurarea de noi locuințe oamenilor din Hasankeyf.

„Nu este vorba despre istoria noastră, ci și despre istoria voastră, fiindcă este istoria umanității. Am cerut ca zona să fie un muzeu în aer liber, dar autoritățile au refuzat. Dacă veți săpa aici, veți găsi culturi întregi îngropate una peste alta. Guvernul nu respectă nici măcar memoria morților. Sunt niște barbari!”, a declarat pentru reporterul The Guardian Ridvan Ayhan, originar din Hasankeyf și activist al Inițiativei „Păstrați Hasankeyf în viață”.

De-a lungul istoriei sale, Hasankeyf a fost depozitarul mai multor culturi și imperii, inclusiv Mesopotamia antică, Bizanțul, imperiile arabe și Imperiul Otoman.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here