UPDATE: Plenul Consiliului Superior al Magistraturii nu a reuşit nici din a cincea încercare validarea Adinei Florea la şefia Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Surse din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii au declarat pentru MEDIAFAX că decizia plenului pentru validarea Adinei Florea la şefia secţiei nu a putut fi luată nici de această dată, după ce 10 dintre membrii CSM au votat pentru amânarea validării, iar 9 pentru dezbaterea cauzei.

Este pentru a cincea oară când membrii plenului CSM nu reuşesc validarea concursului pentru conducerea Secţiei, după ce precedentele patru şedinte au fost boicotate prin lipsă de cvorum.

În tabăra celor care se împotrivesc validării Adinei Florea sunt cei șapte judecători și procurori care au refuzat să participe la cele patru ședințe care au avut loc în ultimele două luni: Anamaria Chiș, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, Florin Deac și Tatiana Toader. De asemenea, și ministrul Justiției, Ana Birchall, și procurorul general interimar, Bogdan Licu, și-au exprimat dezacordul față de înființarea SIIJ, potrivit G4Media.

Motivul boicotului în CSM a fost așteptarea rapoartelor Comisiei de la Veneția și GRECO, referitoare la activitatea SIIJ. Deși ambele au criticat existența Secției Speciale, până acum nu s-a luat nici o măsură concretă.

În raportul publicat la începutul lunii iulie, GRECO arată că recomandarea de a fi abandonată crearea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost complet ignorată.  GRECO a mai precizat că această sectie a fost vazută ca o anomalie, care ar putea duce la conflicte de jurisdicție.

Totodată, experții Comisiei de la Veneția au explicat în raportul dat publicității în luna iunie că Secţia Specială este văzută ca un obstacal în lupta împotriva corupţiei, dar şi a crimei organizate, datorită modului neclar de funcţionare a acesteia.

Motivele înfiinţării Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, cu o jurisdicţie vagă, rămân neclare. Procurorii-şefi ai acestei Secţii au fost numiţi în baza unei proceduri provizorii care, de facto, a eliminat Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii din procesul de decizie. Este neclar până în ce punct procurorii Secţiei Speciale şi şeful acesteia se află subt controlul ierarhic al Procurorului general. În momentul în care Secţia specială nu va mai face faţă tuturor dosarelor care vor fi de competenţa sa, va deveni un obstacol în faţa luptei anticorupţie şi a crimei organizate”, se arată în raportul citat.

Dosare aflate în lucru la Secția Specială

Cazul Caracal. Secția specială a deschis o anchetă pentru abuz în serviciu, în care verifică atât intervenția magistraților și a polițiștilor de după apelurile la 112 ale Alexandrei Măceșanu, cât și modul în care DIICOT Craiova a investigat cazul Luizei Melencu, tânăra dispărută în aprilie, pe care Gheorghe Dincă a recunoscut că a ucis-o. În ancheta au fost puși sub învinuire un procuror și trei polițiști.

Dosarele Laurei Codruța Kovesi. Fosta șefă DNA, favorită pentru preluarea funcției de procuror șef al Parchetului European, este cercetată în două dosare. Într-unul, Kovesi este acuzată că a încălcat legea implicându-se, ca procuror general, în extrădarea lui Nicolae Popa, iar în celălalt că ar fi girat o serie de presupuse ilegalități comise de procurorii de la DNA Ploiești, Lucian Onea și Mircea Negulescu.

Ancheta care o vizează pe Adina Florea, declinată de DIICOT

Procurorii DIICOT au declinat în favoarea Secției Speciale o parte din ancheta care îl are ca protagonist pe Darius Vâlcov, privind publicarea protocolului secret încheiat între Parchetul General și Serviciul Român de Informații. Motivul? Protocolul a fost sustras din camera documentelor clasificate de la Parchetul Curţii de apel Constanţa (PCACT), pe când Adina Florea era adjunctul procurorul general al PCA Constanţa şi şefa structurii de securitate a acestui parchet, adică direct responsabilă cu documentele clasificate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here