Surpriză la alegerile interne din Ungaria. Cine ar putea să-i ia locul lui Viktor Orban

O femeie ar putea concura cu liderul ultraconservator al Ungariei, Viktor Orban, pentru postul de premier în alegerile din primăvara anului viitor.

Eurodeputata de centru-stânga Klara Dobrev s-a calificat în al doilea tur al alegerilor primare organizate de opoziţie în Ungaria, împreună cu primarul ecologist al Budapestei şi un conservator, potrivit primelor rezultate parţiale, relatează AFP, citată de Agerpres.

Klara Dobrev, o avocată de 49 de ani, a obţinut circa 34% din voturi, devansându-i pe Gergely Karacsony, de 46 de ani (29%), şi Peter Marki-Zay, de 49 de ani (21%), au anunţat organizatorii.

Peter Jakab, candidatul Jobbik, un partid cu trecut de extremă-dreapta, şi liberalul Andras Fekete-Gyor au fost eliminaţi din cursă.

Voturile au fost contabilizate în 75 dintre cele 106 circumscripţii electorale.

S-au aliat împotriva lui Orban

Încurajate de rezultatele promiţătoare ale alegerilor municipale din 2019 şi de sondajele favorabile, şase partide, care merg de la stânga până la naţionalişti, s-au aliat pentru a încerca să-l învingă pe şeful guvernului la final de mandat Viktor Orban în alegerile legislative din aprilie anul viitor.

Alegerile primare au fost suspendate două zile, din cauza unui atac cibernetic comis din străinătate şi a unei probleme informatice. Eveniment fără precedent în Ungaria, aceste alegeri primare sunt considerate totuşi un succes de opoziţie.

Partidul eurodeputatei Klara Dobrev a ieşit pe primul loc. În plus, Klara Dobrev este opţiunea numărul unu după primul tur pentru înfruntarea lui Viktor Orban la postul de premier.

Un al doilea tur urmează să aibă loc în câteva zile, iar disputa se anunţă a fi strânsă – între Klara Dobrev (34%) şi primarul ecologist al Budapestei Gergely Karacsony (27,9%). Văzut un om al consensului, Karacsony ar putea primi sprijinul ocupantului locului trei în primul tur, conservatorul Péter Marki-Zay (20%).

Klara Dobrev, 49 de ani, este avocată şi eurodeputată aleasă din partea Coaliţiei Democratice, o formaţiune politică de centru stânga condusă de soţul ei, fostul premier socialist Ferenc Gyurcsany.

Eurodeputata are în spate un partid solid şi bine organizat, dar ar putea întâmpina dificultăţi la urne din cauza soţului ei, detestat de numeroşi ungari. Acesta ar fi motivul pentru care Marki-Zay ar intenţiona să încline balanţa în favoarea lui Karacsony.

Circa 633.000 de cetăţeni ungari (8% din corpul electoral) au votat în acest scrutin.

Potrivit sondajelor, cele şase partide au şanse reale să învingă Fidesz, dar la o diferenţă extrem de mică, de numai 1%.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here