Surse Bloomberg: Putin este dispus să sprijine o „eventuală succesiune” a puterii lui Lukașenko

Președintele rus Vladimir Putin este dispus să sprijine o „eventuală succesiune” post-Lukașenko în Belarus, dar nu va accepta ca opoziția să preia puterea prin manifestații de stradă, transmite Bloomberg.

Moscova nu are încredere în președintele Aleksandr Lukașenko, dar este „determinată” să nu permită manifestanților de a-l răsturna de la putere, au declarat pentru Bloomberg, sub condiția anonimatului, cinci surse apropiate Kremlinului, transmite The Moscow Times.

Potrivit Bloomberg, oficialii ruși sunt „uimiți” de amploarea tulburărilor din Belarus.

Între timp, Lukașenko va ateriza luni în Rusia, unde va avea o întâlnire cu președintele Vladimir Putin, în stațiunea Soci de la Marea Neagră.

Pe lângă subiectul protestelor, se așteaptă ca Putin și Lukașenko să discute despre procesul de integrare dintre Rusia și Belarus, precum și despre proiecte-cheie în sectorul comerțului și al energiei.

Zeci de mii de persoane au participat duminică după-amiază la Minsk la un nou protest împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, în timp ce Ministerul de Interne belarus a anunţat că în acest weekend au fost reţinuţi 250 de manifestanţi, dintre care 87 se află în arest, relatează agenţiile DPA şi AFP, potrivit Agepres.

Potrivit unui reporter al AFP, cele câteva zeci de mii de persoane formează o coloană de câţiva kilometri în centrul capitalei Belarusului. În acest timp, agenţia Reuters susţine că acolo ar fi circa o sută de mii de manifestanţi.

Conform DPA, pe străzile din Minsk sunt vizibile dispozitive masive ale forţelor de ordine, iar proteste au loc de asemenea în alte oraşe ale ţării.

Acesta a fost al cincilea weekend consecutiv de manifestaţii împotriva realegerii lui Lukaşenko în urma scrutinului prezidenţial din 9 august, pe care opoziţia îl consideră fraudat.

Potrivit grupului de apărare a drepturilor omului Viasna, multe dintre persoanele arestate recent sunt femei şi au existat cazuri de violenţă în timpul acţiunilor de reţinere a lor. Figurile de prim-plan ale opoziţiei belaruse sunt de asemenea femei, printre ele şi Svetlana Tihanovskaia, contracandidata preşedintelui Aleksandr Lukaşenko la scrutinul prezidenţial din 9 august şi care după alegeri s-a refugiat în Lituania.

O altă opozantă, Maria Kolesnikova, care s-a împotrivit expulzării din ţară, este încarcerată sub acuzaţia de tentativă de răsturnare a guvernului. Protestul de duminică, denumit „Marşul Eroilor”, încearcă în special să atragă atenţia asupra situaţiei acesteia.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here