Survol masiv al avioanelor de luptă chineze în spațiul aerian al Taiwanului. SUA denunță „acţiuni tot mai agresive din partea autorităţilor de la Beijing”

Un număr record de avioane ale forţelor armate chineze, 25 în total, au penetrat luni în spaţiul aerian al Taiwanului, a anunţat guvernul său, a doua zi după un avertisment adresat Beijingului de către SUA pe tema insulei, relatează Agerpres, care citează AFP.

După sosirea deasupra sud-vestului teritoriului taiwanez a aparatelor de zbor chineze, printre care 18 avioane de vânătoare, Ministerul Apărării de la Taipei a ridicat de la sol propriile aeronave pentru a le transmite ordinul de a părăsi spaţiul aerian şi a le supraveghea mişcările.

Această incursiune a aviaţiei chineze, pentru a zecea zi la rând în această lună, a fost cea mai amplă din ultimul an, potrivit autorităţilor de la Taipei.

Ea s-a produs după ce secretarul de stat american Antony Blinken a denunţat duminică „acţiuni tot mai agresive din partea autorităţilor de la Beijing faţă de Taiwan”, adăugând că „ar fi o greşeală gravă pentru oricine să încerce să schimbe statu quo-ul actual cu forţa”.

Această insulă, care se bucură de un sistem democratic, este considerată de China o provincie rebelă care va reveni într-o zi sub tutela sa, cu forţa dacă va fi necesar, notează AFP.

Taiwanul a semnalat intruziunile din ce în ce mai numeroase ale avioanelor chineze în zona sa aeriană de apărare, nu mai puţin de 380 în 2020.

O lege americană obligă SUA să ajute insula în caz de conflict. Totuşi, Antony Blinken nu a dorit să se pronunţe duminică asupra unui eventual răspuns militar al ţării sale la orice acţiune a armatei chineze privind Taiwanul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here