Sute de studenţi de la Universitatea din Beijing au protestat împotriva înăspririi măsurilor anti-Covid

Sute de studenţi de la Universitatea din Beijing au protestat împotriva înăspririi măsurilor anti-Covid. Gestul de sfidare este neobişnuit în această instituţie ultra-sensibilă în ochii puterii chineze.

Beijingul a fost ținta unor măsuri anti-epidemie stricte de la începutul lunii mai, cu teste de screening aproape zilnice şi stimulente puternice pentru a lucra de la domiciliu. Restaurante şi alte afaceri neesenţiale au fost închise, iar multe reşedinţe sunt plasate în izolare.

Chiar dacă metropola cu peste 20 de milioane de locuitori nu a înregistrat decât o mie de cazuri în ultimele săptămâni, regimul comunist rămâne angajat în politica sa „Zero Covid”, prezentată ca un succes faţă de milioane de morţi înregistraţi în restul lumii.

Însă peste 300 de studenţi, izolaţi în cămine de o săptămână, au manifestat duminică seara în campusul Wanliu, unul dintre locurile vastei Universităţi din Beijing, au declarat mai mulţi studenţi sub rezerva anonimatului, de teama sancţiunilor, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Prestigioasa universitate a fost centrul demonstraţiilor de la Tiananmen din 1989, care s-au încheiat într-o baie de sânge în noaptea de 3 spre 4 iunie.

„Astăzi am văzut tradiţia contestatară a studenţilor din Beida renăscând din cenuşă”, a afirmat un utilizator pe reţeaua de socializare Weibo, într-un comentariu cenzurat prompt.

Nemulţumirea este evidentă şi la Shanghai, cel mai populat oraş din ţară, ai cărui 25 de milioane de locuitori sunt în carantină de la începutul lunii aprilie.

Încercând să redea o oarecare speranţă populaţiei, autorităţile au anunţat duminică o redeschidere în etape a afacerilor – o perspectivă care nu schimbă nimic pentru milioanele de oameni încă izolaţi la domiciliu sau în centre de carantină.

„Nu am nici cea mai mică speranţă” de a redeschide în curând, a declarat o persoană sub rezerva anonimatului.

După ce a depăşit 25.000 de cazuri zilnice la sfârşitul lunii aprilie, Shanghai-ul a redus luni bilanţul la mai puţin de o mie de noi cazuri de infecţii. Capitala economică chineză a înregistrat, de asemenea, aproape 600 de decese de la jumătatea lunii martie.

Chiar dacă aceste cifre rămân minime în comparaţie cu restul lumii, regimul comunist rămâne fidel strategiei sale de zero Covid, în pofida costului său economic şi a nepopularităţii în creştere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here