Talibanii anunță că Valea Panjshir a căzut, „total”, în mâinile lor

Sursa: Pixabay

Talibanii au anunţat, luni, că au preluat controlul ”total” în Valea Panjshir, unde s-a organizat rezistenţa împotriva lor de când au preluat puterea în Afganistan, la jumătatea lunii august, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Odată cu această victorie, ţara noastră este de acum complet scăpată de criza războiului”, a declarat, într-un comunicat, principalul purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

Anterior, forţele de opoziţie afgane din Valea Panjshir ceruseră într-un comunicat încetarea focului după informaţii privind pierderile grele înregistrate în luptele din weekend.

Frontul Naţional de Rezistenţă din Afganistan (FNR) a afirmat în noaptea de duminică spre luni că ”le-a propus talibanilor să-şi înceteze operaţiunile militare în Panjshir… şi să-şi retragă forţele. În schimb, vom cere trupelor noastre să se abţină de la orice acţiune militară”.

Liderul forţelor de opoziţie afgane din valea Panjshir, Ahmad Massoud, a salutat duminică propunerile consiliului înţelepţilor religioşi (Ulema) privind o soluţie negociată cu talibanii pentru a se pune capăt luptelor, notează Reuters.

Talibanii au anunţat că au intrat în capitala provinciei Panjshir, după ce preluaseră controlul asupra districtelor din jur.

Sub conducerea lui Ahmad Shah Massoud, tatăl actualului lider al NRFA, luptătorii din regiunea Panjshir s-au opus atât forţelor invadatoare ale armatei sovietice, cât şi guvernului taliban care a mai condus Afganistanul în perioada 1996-2001. Lupta din valea Panjshir a fost cel mai proeminent exemplu de rezistenţă contra talibanilor.

Germania post-Merkel | Olaf Scholz mizează pe Verzi în formarea unui guvern

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here