Talibanii au ocupat trei capitale de provincii, inclusiv un oraş strategic

Luptătorii talibani au ocupat duminică trei capitale de provincii afgane, între care oraşul strategic Kunduz din nord-estul Afganistanului, în condiţiile în care şi-au intensificat presiunile în nordul ţării, au anunţat oficiali locali, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

În ultimele luni, insurgenţii au preluat controlul asupra a zeci de districte şi puncte de frontieră şi exercită presiuni asupra mai multor capitale de provincii, între care Herat în vest şi Kandahar în sud, în timp ce trum=pele străine se retrag.

Ofensiva a luat avânt în ultimele zile, după ce Statele Unite au anunţat că îşi vor încheia misiunea militară în ţară până la sfârşitul lunii august.

Luptatorii talibani au confiscat clădirile guvernamentale cheie din Kunduz, lăsând forţele guvernamentale să încerce să păstreze controlul aeroportului şi bazei lor, a declarat duminică un parlamentar al adunării provinciale, apărând temerile că acesta va ajunge sub controlul talibanilor.

Oraşul cu 270.000 de locuitori este considerat un premiu strategic, deoarece se află la poarta de acces către provinciile nordice bogate în minerale şi Asia Centrală.

„Ciocniri grele au început ieri după-amiază. Toate sediile importante ale guvernului sunt sub controlul talibanilor, doar baza armatei şi aeroportul sunt deţinute de ANDSF (forţele de securitate afgane) de unde acestea se opun talibanilor”, a declarat parlamentarul, Amruddin Wali.

Un purtător de cuvânt al forţelor de securitate a declarat duminică seară că forţele guvernamentale vor lansa o operaţiune la scară largă pentru a recupera zonele pierdute ale provinciei cât mai curând posibil.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că gruparea a capturat în mare măsură provincia şi că este aproape de aeroport.

Oficialii sanitari din Kunduz au declarat că 14 cadavre, inclusiv de femei şi copii, şi mai mult de 30 de persoane rănite au fost duse la spital.

Talibanii au preluat, de asemenea, clădiri guvernamentale în capitala provinciei nordice Sar-e Pul, iar  oficialii din oraşul principal săau retras la o bază militară din apropiere, a declarat Mohammad Noor Rahmani, membru al consiliului provincial al provinciei Sar-e Pul.

Vineri, talibanii au capturat prima capitală de provincie în ultimii ani, când au preluat controlul asupra Zaranj, la graniţa cu Iranul, în sudul Afganistanului, provincia Nimroz.

În ultimele zile, aceştia au intensificat atacurile asupra provinciilor din nord, care se află în afara fortăreţelor lor tradiţionale din sud, dar în care gruparea a început să câştige teren, adesea de-a lungul graniţei cu vecinii din Asia Centrală şi parteneri comerciali ai Afganistanului Turkmenistan, Tadjikistan şi Uzbekistan.

Duminică seară, Ashraf Ayni, reprezentant în Parlament pentru provincia Takhar, a declarat că capitala acesteia, Taloqan, a căzut în mâinile talibanilor care au eliberat prizonierii şi au preluat controlul asupra tuturor clădirilor guvernamentale, conducând oficialii către un district din apropiere.

Sâmbătă au avut loc lupte grele în Sheberghan, capitala provinciei Jawzjan, din nordul ţării. Talibanii au spus că au capturat întreaga provincie.

Shir Mohammad, membru al consiliului provincial Jawzjan, a declarat că cea mai mare parte a Sheberghan, inclusiv clădirile guvernamentale provinciale, au căzut sub controlul talibanilor.

Sâmbătă, un purtător de cuvânt al forţelor de securitate afgane a negat că talibanii ar fi luat oraşul, spunând că forţele lucrează pentru a apăra Sheberghan fără a provoca victime civile. Duminică, el nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii pentru o actualizare a situaţiei.

Ce-ar fi dacă Bitcoin ajunge la zero? Legăturile dintre universul cripto și finanțele tradiționale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here