Țările asiatice care periclitează ambițiile climatice globale. Vor deveni un hub al centralelor pe bază de cărbune

Foto: Unsplash

Cinci țări asiatice pun în pericol ambițiile climatice globale, investind în 80% din noile centrale pe cărbune planificate pentru a fi construite în lume, potrivit unui raport citat de The Guardian. China, India, Indonezia, Japonia și Vietnam intenționează să construiască peste 600 de centrale electrice pe bază de cărbune.

Carbon Tracker a descoperit că China, India, Indonezia, Japonia și Vietnam intenționează să construiască mai mult de 600 de unități pe bază de cărbune, chiar dacă energia regenerabilă este mai ieftină decât majoritatea noilor centrale.

Investițiile într-una dintre sursele de energie cele mai dăunătoare mediului ar putea genera un total de 300 de gigawați de energie în ciuda apelurilor din partea experților climatici ai ONU care cer ca toate investițiile în noi centrale alimentate cu cărbune să fie anulate.

Catharina Hillenbrand von der Neyen, autorul raportului, a declarat: „Aceste ultime bastioane ale energiei pe cărbune înoată împotriva valului, atunci când sursele regenerabile de energie oferă o soluție mai ieftină pentru îndeplinirea obiectivelor climatice globale. Investitorii ar trebui să se îndepărteze de noile proiecte pe cărbune, dintre care multe sunt susceptibile să genereze profituri negative de la bun început ”.

În timp ce Asia continuă să investească în centralele pe cărbune, țările din lumea dezvoltată accelerează planurile de eliminare treptată a acestora.

China este cel mai mare investitor mondial în cărbune, intenționând să-și mărească producția existentă de 1.100 de gigawați de centrale electrice pe cărbune cu încă 187 de gigawați, potrivit raportului. Carbon Tracker susține că instalațiile solare și eoliene ar putea genera deja electricitate mai ieftină decât mai mult de 85% din centralele pe cărbune existente în țară și că până în 2024 energia regenerabilă va putea întrece întreaga energie alimentată cu cărbune.

În India, al doilea cel mai mare producător de energie pe cărbune din lume și în Indonezia, energia regenerabilă va putea, de asemenea, să depășească cărbunele până în 2024, în timp ce în Japonia și Vietnam cărbunele va fi neeconomic în comparație cu sursele regenerabile de energie până în 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here