”Telemeaua de Sibiu”, recunoscută oficial în Uniunea Europeană

”Telemeaua de Sibiu” devine al şaptelea produs românesc înregistrat la Uniunea Europeană, după publicarea deciziei în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, a anunţat, miercuri, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

”În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 16 octombrie 2019, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul ”Telemea de Sibiu” (IGP)”, informează MADR pe site-ul ministerului.

Potrivit MADR, telemeaua de Sibiu este o brânză semi-tare, produsă integral din lapte de oaie crud proaspăt muls, nepasteurizat, prin coagulare enzimatică cu cheag. Aceasta se comercializează proaspătă sau maturată, iar perioada de maturare este de minim 21 de zile.

Laptele folosit pentru fabricarea produsului ”Telemea de Sibiu” provine de la animale crescute în zona geografică delimitată și hrănite în principal pe păşune. Totalitatea factorilor ce vizează modalitatea de creştere şi alimentaţie a animalelor, precum şi tehnicile de prelucrare locale determină specificitatea laptelui ca materie primă şi contribuie la asigurarea caracteristicilor şi calităţii produsului ”Telemea de Sibiu”. Particularitatea acesteia este dată de gustul intens şi plăcut, discret acrişor, sărat, care după degustare lasă o senzaţie onctuoasă, precizează MADR.

Asociația producătorilor de ”Telemea de Sibiu”, compusă din zece persoane juridice situate în arealul geografic delimitat, a dorit obținerea recunoașterii oficiale europene pentru a-și proteja rețeta tradițională moștenită din timpuri străvechi și a oferi consumatorilor produse naturale și sănătoase, se mai arată în comunicatul ministerului.

În iunie 2018, ”Telemeaua de Sibiu” a deveni produs protejat la nivel naţional, care poate fi comercializat doar de producătorii şi procesatorii din judeţul Sibiu.

România deține în prezent șapte produse înregistrate pe sisteme de calitate europeană: Magiun de prune Topoloveni – IGP (2011), Salam de Sibiu – IGP (2016), Novac afumat din Ţara Bârsei -IGP (2017), Scrumbie de Dunăre afumată – IGP (2018), Cârnați de Pleșcoi(2019) și Telemea de Ibănești Denumire de Origine Protejată (2016)Telemea de Sibiu – Indicație Geografică Protejată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here