Temerile lituanienilor de un accident nuclear în Belarus, valide. Dovada: centrală nucleară din Astravets s-a stricat a doua zi după inaugurare

Temerile lituanienilor legate de o pericolul unei calamități nucleare în Belarus nu se dovedesc a fi nefondate.

Prima centrală nucleară din Belarus a oprit generarea de energie electrică a doua zi după ce a fost inaugurată de președintele Aleksandr Lukașenko. Acum, o parte din echipamentele uzinei trebuie înlocuite, a declarat pentru Associated Press Oleg Sobolev, consultant la departamentul de securitate nucleară și radiații al Ministerului de Urgență din Belarus.

Liderul de la Minsk a inaugurat sâmbătă centrala nucleară Astravets, construită cu tehnologie rusească și finanțată de Kremlin.  La o zi distanță, centrala a încetat să mai producă energie, deoarece unele echipamente electrice s-au stricat, potrivit lui Oleg Sobolev.

„Turbina este oprită. Într-adevăr, nu există producție de energie electrică la centrala nucleară, dar acest lucru nu afectează siguranța nucleară și nivelul de radiații”, a declarat Sobolev.

Problema nu reprezintă o amenințare nici pentru Belarus, nici pentru țara vecină Lituania, a subliniat oficialul. 

Tablete de iod

Oficialii lituanieni s-au opus în repetate rânduri construcției centralei, invocând probleme de securitate nucleară. Autoritățile de la Vilnius sunt îngrijorate de distanța mică dintre capitala Lituaniei și centrala din regiunea Astravets.

Circa 50 de kilometri separă Vilnius de regiunea belarusă.

Președintele lituanian Gitanas Nauseda afirma în 2019 că centrala nucleară constituie o amenințare la adresa „siguranței naționale” a Lituaniei.

Autoritățile de la Vilnius au luat deja o măsură de precauție, cheltuind 1 milion de dolari pentru provizii de tablete din iod, iar în luna octombrie a anului trecut au organizat un exercițiu național în cadrul căruia au simulat un scenariu de dezastru nuclear tip Cernobîl.

O serie de incidente

În ultimii ani, mai multe incidente au avut loc pe șantierul viitoarei centrale nucleare.

Guvernul de la Vilnius a exprimat îngrijorări legate de lipsa de transparență a oficialilor de la Minsk, menționând faptul că au fost anunțați prea târziu în legătură cu un anumit incident din 2012. Este vorba despre o carcasă de 330 de tone, care urma să acopere reactorul nuclear al uzinei. Carcasa a alunecat de pe platforma macaralei, provocând pagube serioase pe șantier.

De altfel, Belarus a ignorat recomandările internaționale, după tragedia de la centrala Fukushima Daiichi din 2011, în legătură cu distanța de peste 100 de kilometri care trebuie să existe între o centrală nucleară și o mare aglomerare urbană.

Zona, expusă activității seismice

De asemenea, autoritățile de la Vilnius s-au plâns în nenumărate rânduri comunității internaționale în legătură cu faptul că zona noii uzine are un risc seismic crescut.

Cele două reactoare nucleare ale instalației de 2.400 de megawați au fost construite de agenția nucleară rusă de stat Rosatom. Rusia a finanțat, prin împrumuturi, o parte din construcția centralei, în schimbul exclusivității la aprovizionarea cu combustibil a stabilimentului industrial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here