Circulația metroului va fi reluată sâmbătă dimineață, a anunțat prefectul Capitalei, după negocierile cu sindicaliștii

Sursa: Facebook

Circulația metroului, blocată vineri de protestele sindicaliștilor care s-au așezat pe șine, va fi reluată sâmbătă, au anunțat prefectul Capitalei, Alin Stoica, și directorul Metrorex, Ștefan Paraschiv, la finalul discuțiilor cu reprezentanții sindicatelor de la metrou și ai Metrorex.

Circulația va fi reluată de mâine dimineață. Înțeleg că tehnic nu este posibilă reluarea circulației din acestă seară. Eu nu sunt implicat în negocierile sindicate-Metrorex, doar am mijlocit întâlnirea pentru a putea fi reluată circulația„, a spus prefectul Capitalei.

Am venit cu revendicări. Nu vom începe nicio acțiune administrativă în această perioadă“, a spus și directorul Metrorex.

Sindicaliștii au declarat, la finalul discuțiilor, că „nu are rost” să mai dea drumul metroului vineri, ”pentru jumătate de oră” și că de fapt nemulțumirile majore care i-au îndemnat la protest ar fi ”deficitul mare de personal” și teama că salariile vor fi reduse.

Am stabilit ca săptămâna viitoare să ne vedem zi de zi. Deficitul a ajuns numai săptămana asta la 1.200 de oameni, înseamnă deficit de 25%. Ajunsesem în poziţia în care să ne fie frică să ne mai facem treaba din lipsa fondurilor sau personalului şi să nu ajungem, Doamne fereşte, la puşcărie sau să suferim vreun accident. Domnii Cîţu şi Drulă au făcut o lege a bugetului care blochează activitatea Metrorex. Revendicările sunt să nu ni se mai micşoreze salariile, pentru că este dreptul nostru salarial. Noi nu vrem să ni se ia banii”, a spus un sindicalist participant la negocieri, citat de Hotnews.

La discuțiile cu prefectul au participat reprezentanții Sindicatului Liber Metrou – USLM din METROREX S.A. și ai Confederației Naționale a Sindicatelor Libere din România- Frăția – CNSLR Frăția, conducerea METROREX S.A. și „reprezentanți ai lucrătorilor din subteran”.

Vineri seară, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, le-a cerut scuze bucureștenilor pentru că zeci de miniștri ai Transporturilor „au lăsat să se formeze un buboi enorm, o mafie la metrou” și a avut un mesaj tranșant pentru „liderul de cartel” Ion Rădoi: „S-a terminat, ceea ce ai făcut zeci de ani nu mai merge!„.

Ministrul Transporturilor a mai spus că autoritățile de ordine publică trebuie să își facă treaba și să intervină „pentru a elibera șinele de acești ilegaliști”, astfel încât circulația metroului să fie reluată.

Circulaţia metroului a fost blocată vineri din cauza unui protest spontan al sindicaliştilor, care au coborât în tunel, la staţia Piaţa Unirii, pe calea de rulare, şi au împiedicat pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri, a anunţat Metrorex, care a precizat că din cauza acestei acţiunii, liniile de metrou nu au putut fi puse sub tensiune.

Protestul are loc la o zi după ce conducerea Metrorex a dat ca termen limită data de 2 aprilie pentru eliberarea spaţiilor comerciale de la metrou, administrate de firma sindicatului.

Greva spontană reprezintă „o acțiune ilegală care dă peste cap viața unui întreg oraș”, a declarat vineri dimineață ministrul Transporturilor Cătălin Drulă.

Ulterior, ministrul a anunțat că a depus plângere penală la DNA împotriva celor responsabili pentru blocarea metroului bucureștean.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here